ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?
Gece terörü, genellikle uykuya daldıktan bir süre sonra oluşan ve 4-5 dakika kadar süren şiddetli panik nöbetidir. Çocuk çığlıklar atarak uykusundan uyanır, yatağında oturur veya ayağa kalkar. Korku içindedir, şaşkındır, üstündekileri çıkarmak, yastıkları fırlatıp atmak gibi amaçsız hareketler yapar.
Bağırır, ağlar, anlamsız sesler çıkarır veya konuşur. Kaçma gibi korkulu davranışlar gözlenir. Çocuk uyandırılamaz. Söylenenleri anlamaz, sorulara yanıt vermez, anneyi babayı tanımaz, sakinleştirilemez. Etrafındaki kişileri tanımıyor, duymuyordur. Uyandırılmaya, sakinleştirilmeye çalışılsa da başarılı olunmaz. Çarpıntı, hızlı soluk alıp verme, terleme görülür.
Uyku terörü tıbbi olarak tehlikeli değildir. Anne baba nöbet sırasında çocuğun yaralanmasını önlemek dışında çocukla fazla temas etmemeye çalışmalıdır. Çocuğu yatıştırmaya çalışmak atakların daha da kötüleşmesine sebep olur. Sakin bir şekilde gözlemlemek yeterli olur. (Şenol,2004)
Genellikle 4 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarda görülür. Uyku terörünün bilinen bir sebebi yoktur. Kız ve erkek çocuklarda eşit sıklıkta görülür. Ailesinde uyku terörü olanlarda daha sık görülür. Yatak ıslatma ve uykuda yürüme gibi diğer bozukluklar da görülebilir. Genellikle bir gecede bir kez olmakla birlikte bir gece boyunca aralıklı olarak da ortaya çıkabilir.
Uyku terörü olan çocuklarda diğer çocuklara göre daha fazla psikiyatrik bozukluk yoktur. Çocuklarda görüldüğünde ergenlik döneminde kendiliğinden kaybolur. Bu rahatsızlık çocuğun evden başka yerlerde kalmak istememesine yol açabilir. Genellikle anne babanın yapabileceği yardım desteklemektir.
Çocuğunuzun gece yaşadığı nöbetlerin zamanının kaydetmeniz, nöbet zamanı gelmeden önce uyandırmanız yaşadığınız korkuları uzun bir süre erteleyebilir. (Saygılı,2006)
Yanına gittiğinizde sarılın ve ona sakinleştirici sözler söyleyin. Çocuğu fiziksel olarak zorlamayın, bağırmayın. Sabah kısmen hatırlayarak size akşam ne olduğunu soracak olursa hiç bir şey olmadı demeyin, açıkça olup biteni söyleyin ve korkulacak bir durum olmadığını söyleyin.
Yatağının yanında çarparak kendisine zarar verebileceği eşyalar olmamasına dikkat edin. Ateş, fiziksel ya da duygusal stres, uykusuz kalma ve uyku düzeninin bozulması riski arttırır. Sakinleştirici ilaçların kullanılması riski arttıran nedenler içindedir. Çoğu durumda tedavi gerekli olmaz.
Bu ataklar sık olarak ortaya çıkıyorsa, çocuğun gece korku ve rüyalarına neden olabilecek gündüz olayları dikkatle gözden geçirilmelidir. Gün içersinde yaşanılan endişe, korku, kaygı gibi olaylar bunların zemininde yer alabilir. Bunun yanında dikkat çekmeyen başka olaylar da ruhsal olarak çocuğu etkilemiş olabilir. Gece terörü yanında başka sorunlar (alt ıslatma gibi) varsa uzmanla görüşülmesinde fayda vardır. (Ersoy, 2007)
ALINTI