ÇOCUĞUM YEMEK YEME KONUSUNDA BANA ZORLUK ÇIKARIYOR, NE YAPMALIYIM?
Tüm insanlar için beslenme alışkanlığı fizyolojik bir ihtiyaçtır ve yaşamımızı sürdürmemize, hastalıklardan korunmamıza, daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürmemize yardımcı olmaktadır. Bu nedenle doğru ve yeterli beslenme bütün insanları yakından ilgilendiren ciddi bir husustur.
Bazı çocuklar akranlarına göre iştahsız olurlar ve yemek yeme konusunda problem çıkarırlar. Bazı çocuklarda yemek yememeyi annelerine karşı koz olarak kullanırlar. Aslında her canlıda olduğu gibi insan yavrusu da muhakkak yemek yiyerek hayatını sürdürür. Bundan dolayı annelerin telaş etmesine gerek yok. Sadece çocuklarının beslenmesinde neler yapabilirler bu konularda bilgi sahibi olurlarsa fazla zorlanmadan çocuklarının yeme problemini çözebilirler. Çocuklar anne babayı yönlendirebildikleri konularda ısrarla problem çıkarabilirler. Yemek konusu da çocukların iradesine bakan ve anne babaya karşı kullanabildikleri kozlardan bir tanesidir. (Aydınlı,2003) Bazı durumlarda anne babanın yanlış tutumu bu durumun pekişmesine neden olur. Normalde bir yaşından sonra çocuğun sofraya erişkinlerle beraber oturması ve yaşına uygun yemekler yemesi beklenir. Belli bir dönem sonra yemek alışkanlığı gelişir. Çocuğun çok yönlü beslenmesi normal sosyal ve vücut gelişimi açısından önemlidir. Bazı annelerin 'çocuğum yemek yemiyor' diye çocuğa ısrarcı ve yanlış tutumları da bu davranış probleminin pekişmesine neden olur. Çocuk dikkatleri kendi üzerine çekmek üzere ve kendi önemini anlamsı için fevkalade bir yol keşfetmiştir. Bir lokma yemek yemesi için bütün ev halkını peşinden dolaştırmayı başarmıştır. Tabiî ki bu durumu da sevmiştir. Bu şekilde istediği bütün her şeyi annesine ve diğerlerine yaptıracağını fark etmiş ve bütün ilgi ve dikkatleri üzerine çekmiş olduğunun farkında.(Yavuzer,1999) Bedensel ve psikiyatrik bir problem olmadıkça her çocuk acıkır ve öğün vakti geldiğinde yemeğini yer. Ama çocukta iştahsızlık gerçekten varsa o zaman bazı hastalıkları düşünmek gerekir.
Çocuklar Neden Yemek Yemezler
· Çocuklar özellikle hayır dönemlerinde kişiliklerini ve varlıklarını ispatlamak ve size söz geçirmek için birçok şeye itiraz ettiği gibi, yemek yemeye de karşı gelecek veya yaptığınız yemekleri beğenmeyip problem yaratacaktır.
· İlerleyen yaşlarında bebeklik dönemindeki kadar hızlı büyümediği için yemek yemesi de azalacaktır. Bebekler ikinci yıllarında ilk yılları kadar çok yemeye ihtiyaç duymazlar, bu dönemde büyümeleri daha yavaş olduğu için kalori ihtiyaçları da azalacaktır.
· Eğer o anda onu çok meşgul eden bir şeyle ilgileniyor kendini de bu yaptığından alamıyorsa, kesinlikle buna ara verip yemek yemek istenmeyecektir.
· Daha sonra yemek yiyebileceğini düşünebilir ve o anda daha acıkmamış veya istemiyor olabilir.
· Önüne koyduğunuz yemekleri beğenmiyor olabilir, çocuğunuzun da damak zevki oluşuyor ve bazı yemekleri seviyor, bazılarında sevmiyor olabilir.
Yemek Yeme Konusunda Anne Babalara Önemli Tavsiyeler
· Öğün vaktine 1-2 saat kala çocuğa kesinlikle abur cubur gıdalar vermeyin.
· Yemek saatinde çocuk sofraya çağrılmalı, yiyebileceği kadar yemek önüne konduktan sonra kesinlikle 2-3 kereden fazla ısrar etmeyin.
· Yemek yeme konusunda çocukla çok fazla konuşmayın
· Evdeki büyüklerin çocuğun yanında yemek seçmemeleri gerekli,
· Çocuk yemek yemeden sofradan kalkarsa o öğün içerisinde ona kesinlikle abur cubur gıdalar vermeyin
· Çok fazla ısrarcı olarak tabak elinizde çocuğun peşinden dolaşmayın
· Yemekler çocuğa değişik tat, kıvam, renkte sunulmalı,
· Çocukla birlikte yemek yenmeli,
· Kendi kendine beslenmesine izin verilmeli ama yeterli miktarda beslenmesi için yardım edilmeli,
· Çocuk zorla beslenmemeli ve yemek rahat ortamlarda olmalı,
· Okul çağındaki çocuklara mutlaka okula gitmeden kahvaltı yaptırılmalı,
· Çocuğun sevmediği ve olması gereken besinleri cazip hale getirip çocuğa sunmalıyız. Örneğin süt sevmeyen çocuğa sütü kakaolu ve balı şekilde sunarak almasını sağlayabiliriz,
· Çocuğun sofra kurmanıza yardım etmesini sağlayın. Sofrayı kurmada emeği olduğu için yemek yemeye istekli olacaktır,
· Yemek vaktinde yemek yemeyen çocuğa gelecek öğüne kadar kesinlikle yemek verilmemeli.
· Çocuğa “sen yemezsen kardeşine veririm” şeklinde bir şey söylenmemeli,
· Çocuğun sevdiği kişi ve eşyalarla yemek yemesini sağlayın, (Nar, 2005)
· Çocuğunuzun yanında onun iştahından hiç söz etmeyin. Çünkü bu konuda ne teşvik işe yarar nede tehdit. (Spock, 1972)
· Sevdiği bir yemeği sevmediği bir yemeği yemesi durumunda ödül olarak verebilirsiniz.
Unutmayın ki; yemek yeme o çocuğun sıra dışı yapması gereken bir olay değil onu fizyolojik bir ihtiyacıdır. Zevkle yapması gerek bu ihtiyacının işkence haline getirmemek gerekir. Bir başka noktada yemek yapmadan önce çocuğun fikri alınabilir. Önemli besin kaynaklarını alması için aynı tür yemek değişik şekillerle önüne getirilebilir. İştahı azaltan bol şekerli bisküvi ve çikolataları sınırlı miktarda alması sağlanabilir. Çok aşırı koruyucu anne baba tutumları yemek yeme sorunlarına yol açabilir. (Nar, 2005)
Bu durumda çocuğun neredeyse okul yıllarına kadar anne baba tarafından beslenmekte ve bebek muamelesi görmektedir. Bu durumda anne babalar çocuklarının eline çatal kaşık vermezler. Kendileri bu görevi üstlenerek çocuğun yaşına uygun psikolojik gelişimi engellemektedirler. Çocukların bu bebek muamelesine alışmalarıyla birlikte ilerleyen yıllarda yemek yeme problem haline gelebilmektedir. Çocukların kendi bireysel gelişimleri açısından yemek yeme konusunda da yaşa uygun davranışlar göstermeleri önemlidir. Bütün bu önlemlere rağmen davam eden iştah problemlerinde ise doktora başvurarak esas nedeni bulmak gerekir.
ALINTI