Sivilcelere savaş açın
Eğer oluşumu önlenmezse kalıcı kusurlara neden oluyor!
Akne (sivilce) gençlerin % 85-90’ı gibi çok büyük bir oranda görüldüğü için dünyada “akne salgını” olarak tanımlanıyor. Özellikle erken dönemde “uygun metotlarla” akne oluşumu önlenmez ya da var olan akne lezyonları giderilmezse, ciltte kalıcı kusurlar ortaya çıkabiliyor.
Genç erişkinlerdeki sivilce görülme oranı %95 ila %79 arasında değişiyor. 20’li yaşlardan sonra kadınlarda akne görülme oranı erkeklerden fazla... Yaşları 26 ile 45 arasında bulunan kadınlarda akne görülme oranı %42.
Sivilcelerden kurtulmak çok da kolay bir iş değil. Her gün yüzlerce çözümsüz çözüm ile karşılaşıyoruz. Peki sivilce ile mücadele ederken nelere dikkat etmelisiniz? Konuyla ilgili derin bilgi birikimine sahip olan Mikro–Gen Ar-Ge direktörü Dr. Altuğ Barut ve Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği üyesi Dr. Özgür Göknel öncelikle sivilceden kurtulmanın birkaç günde başarılabilecek bir iş olmadığını kabul etmeniz gerektiğini vurgulayarak sivilce ürünlerinin içinde bulunan AHA, PHA ve Niasinamid maddelerini ve alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladılar;
Niasinamid: Antibiyotikten bile güçlü etki… 1800’lerde ağır şartlar altında çalışan gemicilerin ciltlerini tedavi etmek için kullandıkları madde niasinamid geçen yıllar içinde unutulmuş ve sonradan 1990’lı yıllarda tekrar hatırlanmıştır. İlk olarak 1995 yılında ABD’de yapılan geniş kapsamlı bir araştırmada, akne tedavisinde çok sık kullanılan antibiyotik ile karşılaştırmalı çalışması yapılmış ve niasinamidin üçüncü ayın sonunda klinik başarısı % 82 olarak bulunurken, antibiyotik tedavi başarı oranı %68 olarak saptanmıştır. Bu araştırmadan sonra akne ile savaşta niasinamid, “etkinliği klinik olarak kanıtlanmış, çok güçlü, doğal, cilt ile mükemmel uyum gösteren bir bileşik” olarak tanımlanmıştır.
Niasinamid kullanım dozuna bağlı olarak ciltte farklı etkiler gösterebilmektedir. Düşük dozlarda kullanılırsa cildi yağlandırmadan nemlendirmektedir. Bunu da cildin ana tabakalarını güçlendirerek yapmaktadır. Daha yüksek dozajda kullanıldığında doğrudan iltihap önleyici ve giderici etkileri ortaya çıkararak, orta ve şiddetli sivilce iltihaplarını süratle giderip, cildin yapısını düzeltici, kızarıklık önleyici etkileri oluşturmaktadır.
AHA: Gençlerin akne sorunlarının hızla ortadan kaldırılması amacıyla kullanıldığında niasinamidin etkilerini güçlendirmek için yapılan kozmofarmasötik Jel ya da Jel kremlere farklı doğal maddeler eklemektedir. Bu maddelerin başında AHA meyve asitleri gelir. Bu asitler hafif doğal peeling etkisi ile cildin üst katmanlarını hafifçe soyarak cildinizdeki siyah noktaların (ya da beyaz) uçlarını açarak içlerinin rahatça boşalmasına yardımcı olmaktadır. Yani siyah ya da beyaz noktacıklarınızın yok olarak sivilceye dönüşmesinin engellenmesinde rolü büyüktür. Ülkemizde eczanelerde satılan jellerde de niasinamid ile birlikte laktik asit bulunmakta ve böylece klinik etkinlik % 90’ların üzerine çıkarılmaktadır. Bu jeller cilde sürüldüğünde çok hafif, 30-40 saniye süren, ciltte bir batma, karıncalanma hissi oluşturmakta ve bu his, AHA meyve asitlerinin cilde girerek çalışmaya başladığını göstermektedir. Tek kullanımlık sivilce mendillerinde de nazik peeling etkisi ile gözeneklerin boşalması, cildin pürüzsüzleştirilmesi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak AHA meyve asitleri güneş duyarlılığını artıracağından, bunları kullanan kişilerin doğrudan güneşe maruz kalmamaları ya da yine niasinamid içeren SPF 15 güneş kremlerini kullanmaları gerekir.
PHA: Akneler ile mücadele etmek ve bu dönemde cildin yapısını da güzelleştirmek için niasinamid ile birlikte poli hidroksi asitler (PHA) de kullanılmaktadır. PHA, AHA (alfa hidroksi asit)’lardan kısmen daha güçlü ancak yan etkileri olmayan, güneş duyarlılığı oluşturmayan, ciltteki kızarıklık, ince kılcal damarlar gibi görünümsel kusurları da gideren, çok güçlü nemlendiricilerdir ve bu nemlendirmeyi yaparken de cildi yağlandırmazlar. Çünkü iltihap giderici ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra zarif soyucu etkileri ile akneye karşı bakım yaparlar. Özellikle sorunlu, akneye bağlı cilt lekesi ve pürüzleri fazla olan kişilerde niasinamid ile birlikte kullanıldığında hem akne lezyonlarının giderilmesini sağlarken, hem de cilde pürüzsüz ve parlak bir görüntü verirler.
Öncelikle şunu unutmayın kullandığınız ürünlerde en az 2-3 ay ısrarcı olmalısınız. Cildi akne oluşumuna yatkın kişiler günde en az iki kez özel akne yıkama - temizleme jelleri ile yüzlerini temizlemeli ve en az bir kez (tercihen yatmadan önce) niasinamid içeren jel ya da jel kremleri kullanmalıdırlar.
Milliyet