ETKİNLİK PLANI
OKUL ADI :
TARİH
ÖĞRETMENİN ADI :
YAŞ GRUBU :
ETKİNLİK ADI : Aslan Kral Nerede
ETKİNLİK TÜRÜ : Drama
KAZANIM VE GÖSTERGELER
Bilişsel Gelişim
Kazanım 10. Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
(Göstergeleri: Nesnenin mekândaki konumunu söyler. Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir. Mekânda konum alır. Harita ve krokiyi kullanır
Sosyal- Duygusal Alan
Kazanım 7. Bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler. (Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)
Kazanım 10. Sorumluluklarını yerine getirir. (Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir. Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir. Sorumluluklar yerine getirilmediğinde olası sonuçları söyler.)
MATERYALLER
Büyük Boy Kartlar
SÖZCÜKLER
Orman, Aslan Kral, Çicek
KAVRAMLAR
ÖĞRENME SÜRECİ
Öğretmen çocukların dikkatini çektikten sonra yönergeleriyle dramayı yönetir.
Öğretmen ‘Evet çocuklar şimdi ben Kral Aslanın yaşadığı ormana onu aramaya gidiyorum. (Bir tane aslan seçilir ve o bir köşede uyuyordur.) Benimle gelmek ister misiniz? Çok eğlenceli bir orman gezisi olacağını düşünüyorum. Diyerek çocukların hepsinin katılımını sağladıktan sonra devam eder; Yalnız çok dikkatli olmalıyız! Ormanda bazı tuzaklar olabilir! Bunlara çok dikkat etmeliyiz. Birde çok sessiz olmamız gerekiyor! Aslana yakalanmamaya dikkat edeceğiz. Haydi, şimdi sessizce beni takip edin bakalım. Yönergesiyle etkinliği rehberlik ederek başlatmış olur.
Öğretmen daha önceden sınıfın bir köşesine tuzaklar hazırlamıştır. Tuzakların hazırlanmış olduğu bölüm orman olarak kabul edilir. İlk tuzak bir su birikintisi. Öğretmen : ‘Heeeey oda ne bir su birikintisi. Eyvah! Çocuklar bu bir tuzak olabilir bunu geçmek için ne yapabiliriz?’ Diye sorar. Çocukların cevapları değerlendirilir ve üstünden atlama çözümü gelmesi halinde uygulanarak devam edilir.
Biraz sonra karşılarına bir tuzak daha çıkar. Bu tuzağın sadece bir işareti vardır. Öğretmen bu tuzağı ip bağlayarak hazırlamıştır. Öğretmen çocuklara tekrar sorar: ‘Eyvah çocuklar yine bir tuzak daha. Şimdi bunu nasıl geçeceğiz?’ İp biraz yukarıdan bağlıdır. Çocuklar altından geçebilmeleri konusunda yönlendirilir. Ormanda geziye devam ederler.
Sonrasında karşılarına güzel bir çiçek bahçesi çıkar. Öğretmenin hazırlamış olduğu renkli fon kartonlarla yapılmış olan çiçekler yerdedir. Hepsi birden çiçekleri toplarlar. Daha sonra aslana ulaşırlar. Aslan olan çocuk yerinde uyumuş numarası yapıyordur. Çocuklar çiçekleri toplarken ses çıkarmışlardır. Bu arada aslan uyanıp çocukları yakalamaya çalışır. Çocuklar aslana yakalanmamak için kaçarlar. Aslanın yakaladığı çocuk ebe olur. Bu sefer aslan yakalanan çocuk olur. Bu şekilde çocuklar sıkılana kadar etkinlik sürdürüldükten sonra sonlandırılır.