oyun
drama
müzik
müzikli oyun
enerji
enerji tasarrufu haftası
Etkinlik Planı: Emel ÖZDEMİR
17.12.2013
HER HAKKI SAKLIDIR. İZİNSİZ HİÇ BİR YAYIN ORGANINDA YAYINLANAMAZ
Güne aşağıdaki linkteki etkinlik planıyla başlamanızı öneririm.
https://www.onceokuloncesi.com/etkinlik-havuzu-etkinlikleri/enerji-kaynaklari-etkinlik-turu-sanat-matematik-oyun-kucuk-grup-etkinligi-89530.html
ETKİNLİK ADI:ENERJİ
Etkinlik Türü: Drama, Oyun ( Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay) : 36-72
Materyaller: Güneş, değirmen, lamba, musluk resimleri,
Kırmızı bir kova, uzun bir ip, bir sopa
Sözcükler ve Kavramlar:
Ampul, enerji kaynakları, fabrika
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
BA Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri:
Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
PMA Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Göstergeleri:
Basit dans adımlarını yapar.
Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.
Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.
ÖĞRENME SÜRECİ
—Bugün evden neler gelmiş bakalım! Kırmızı bir kova, uzun bir ip, bir sopa… Acaba bunlarla ne yapacağız? Bir fikri olan var mı?diye sorulur. Alınan yanıtların ardından, çocukların ipi tek sıra olacak biçimde tutmaları istenir. Çocuklardan biri, içinde su olan kovaya sopayı batırır. Kovanın çevresinde önce yavaş, sonra hızlı dönmeye başlarlar. Fabrikamızın suyun hareketi ile çalıştığı, üretimin başladığı söylenir. Meyveler önce makineler tarafından yıkanır. Sonra sıkma hareketleri yapılır. Paketlenir, üretim biter (Ya-pa yayınları,1999, Nuray İNAL-Çocuklarla Oyun Atölyesi kitabı, s. 16’dan faydalanılmıştır ).
· Öğretmen: ‘’Şimdi de gerçek bir meyve suyu fabrikasının ürettiği meyve sularımızı içmek için kahvaltı hazırlıklarımızı yapalım.’’ der.
·
· DEĞERLENDİRME: Beslenme süresince enerji kaynakları ile ilgili sohbet edilir. Rüzgârın da enerji sağladığı, evlerimize ışık olduğu, değirmenin çarklarını döndürdüğü, buğdayı un yaptığı gibi açıklamalar, çocuklardan alınmaya çalışılır. Drama yolu ile öğrenildikleri geri bildirim olarak alınır.
· ‘Değirmenci Baba’ rontu öğretilerek oynanır.
Oynanış: Çocuklar el ele tutuşarak çember olurlar.
Yorgun uyuyor yaslanmış bir çuvala (Çocuklar eşleşir. Biri çuval olur, diğeri değirmenci olarak çuvala yaslanır, uyuma hareketi yapar.)
Yorgun uyuyor değirmenci baba…
Tiki tak, tiki tak değirmenim, çabucak, çabucak dönüyor. 2 kez. (Kollar ve eller ile çevirme hareketi yapılırken bedenle de kendi etraflarında, tek ayak iyice karna doğru çekilip yere kuvvetlice vurarak dönerler. 2. kez söylendiğinde ters yöne dönerler.)
Unlar savrulmuş, yerler bembeyaz olmuş.
Artık uyuma! Değirmenci baba…
Tiki tak, tiki tak değirmenim, çabucak, çabucak dönüyor. 2 kez.
ENERJİN VAR MI? OYUNU
· Çocuklar, müzik eşliğinde tüm enerjilerini harcamak istermişçesine hareket ederler. Kural, bir an bile durmamaktır. En sona kadar dayanabilen çocuk alkışlanır ve günün en enerjik çocuğu seçilir.
· Enerji kaynaklarımız nelerdir? Elektrik enerjisi nasıl oluşuyor? Evde tartışalım.Enerji dramamız için bir kırmızı kovaya ihtiyacımız olabilir? Kim getirmek ister? Enerjiyi tutumlu nasıl kullanabiliriz? Bütün aile fertleri bir araya gelerek tartışalım.
UYARLAMA
Emel ÖZDEMİR (2005)