boş- dolu kavramıyla ilgili drama oyun etkinlikleri arıyorumm
Sabah Öğle Akşam
Oyunun Adı : Sessiz Film
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal :
Oynanışı
Çocuklar yarım daire şeklinde halıya otururlar. Öğretmen bir çocuğu yanına çağırır.
Ona günün belli bir bölümünde yapılan bir etkinliği söyler. Çocuklar hareketleriyle söylenen şeyi
anlatmaya çalışırlar. Çocuk anlattığı şeyin ne zaman yapıldığını da anlatır. İlk bilen çocuk kazanır.
Oyunun Adı : Ne yapalım?
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal :
Oynanışı
Çocuklar halıya yarım daire olarak otururlar. Öğretmen “sabah” dediğinde çocuklar dişlerini fırçalarlar. “Öğle” dediğinde oyun oynama hareketi yaparlar. “Akşam” dediğinde uyuma hareketi yaparlar. Öğretmen bunları hızlı hızlı söyler. Yanan çocuk oyundan çıkar.
Büyük Orta Küçük
Oyunun Adı : Tırtılı Oluştur
Kişi Sayısı : İki Kişi
Materyal : Büyük, orta ve küçük boylarda kesilmiş renkli daireler, kartondan yapılmış iki tırtıl başı, müzik
Oynanışı
Öğretmen büyük, orta ve küçük boy renkli daireleri halının üzerine dağıtır. Halının bir ucuna bir tırtıl diğer ucuna diğer tırtıl kafasını koyar. Yanına iki çocuk çağırır. Çocuklardan birinden küçük dairelerden bir tırtıl yapmasını diğerinden orta boy dairelerden bir tırtıl yapmasını ister, Müziği açar ve süre başlar. Tırtılını söylenen boy daireyle daha önce oluşturan çocuk oyunu kazanır.
Uzun Kısa
Oyunun Adı : Karenin İçinde Otur
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Uzun ve kısa şeritler
Oynanışı
Öğretmen uzun ve kısa şeritleri hazırlayıp sınıfın her yerine dağıtır. Sınıf iki gruba ayrılır Bir grubun kısa şeritleri, diğer grubun uzun şeritleri toplayacağını söyler. Müzik başladığında toplayacaklarını, müzik durduğunda bekleyeceklerini söyler. Toplanan şeritlerle iki grubun da yerde kare oluşturmaları istenir. Çocuklar oluşturdukları karenin içine girip dururlar, Uzun dediğinde uzun şeritlerin oluşturduğu karenin içindeki çocuklar, kısa dediğinde kısa şeritlerle oluşturulan karenin içinde oturan çocuklar ayağa kalkar Öğretmen çocukları şaşırtmaya çalışır.
Oyunun Adı : Boyuma Göre Evdeyim
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Bir uzun ve bir kısa kutudan yapılmış iki adet ev, uzun ve kısa boylu insan resimleri
Oynanışı
Çocuklara uzun ve kısa boylu insan resimleri verilir. Çocuklar insan resimlerini boyarlar ve keserler. Ardından insan resimleri karışık olarak masaya konur. Sınıf iki gruba ayrılır. Bir grup uzun, bir grup kısa olur. Süre başladığında çocuklar gruplarına göre (uzun ya da kısa) insan resimlerini toplayıp o boydaki eve yapıştırırlar. En kısa zamanda doğru resimleri yapıştıran grup oyunu kazanır.
Şişman Zayıf
Oyunun Adı : Kedileri Topla
Kişi Sayısı : İki Kişi
Materyal : İp, şişman ve zayıf kedi resimleri
Oynanışı
Öğretmen sandalyeleri yan yana ve karşılıklı olarak dizer. Sandalyelerin ayakları arasına ipler bağlar. İplerin altına şişman ve zayıf kedi resimlerini koyar. İki çocuk seçer. Seçilen çocuklar süre başlayınca iplere değmeden halıda sürünürler ve onlara söylenen şişman ya da zayıf kedi resimlerini toplarlar.
Oyunun Adı : Yağmur Damlası
Kişi Sayısı : İki Kişi
Materyal : Parlak kağıttan kesilmiş şişman ve zayıf yağmur damlası, iki adet şemsiye
Oynanışı
Öğretmen yere şişman ve zayıf yağmur damlalarını karışık olarak döker, iki çocuk seçer. Çocukların eline şemsiyeleri verir. Çocuklara “şişman” der ve zamanı başlatır. Zamanı başlattığında çocuklar şişman yağmur damlalarını şemsiyelerine toplarlar. Süre bitiminde en çok doğru yağmur damlası toplayan çocuk oyunu kazanır.
Ağır Hafif
Oyunun Adı : Hangi Meyve Ağır
Kişi Sayısı : Bir kişi
Materyal : Terazi, çeşitli boy ve ağırlıklarda meyve,sebze
Oynanışı
Masanın üzerine terazi konur. Masaya çeşitli sebze ve meyveler konur. Çocuklarla birlikte meyve ve sebze adları söylenir. Ardından öğretmen bir çocuk çağırır. Çocuğa iki tane sebzegösterir. Çocuğahangisinin ağır olduğu sorulur. Çocuk tahmin eder. Ardından sebzelerteraziye konur ve hangisinin daha ağır olduğuna bakılır. Doğru tahmin eden çocuklar ödüllendirilir.
Oyunun Adı : Top Taşıma
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Ağır ve hafif toplar, sepet
Oynanışı
Öğretmen sınıfa ağır ve hafif toplar getirir. Önce çocuklar topu tutarlar, ağır ya da hafif olduğunu hissederler. Daha sonra toplar karışık olarak halıya dökülür. İki çocuk seçilir. Çocuklara birer sepet verilir. Çocuklara “Ağır topları topla.” denir ve süre başlatılır. Daha çok ağır top toplayan çocuk alkışlanır.
Tek Çift
Oyunun Adı : Çoraplarını Giy
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Bir çok çorap
Oynanışı
Öğretmen halıya bir sürü çorap koyar. İçlerinden bir tanesi tektir. Öğretmen çocuklardan çorapları çiftleriyle birlikte giymelerini ister. Süre başladığında çocuklar çorapları çiftleriyle giyer ve tek olanı bulmaya çalışırlar. Oyunun sonunda tek olan çorabı bulan çocuk oyunu kazanır.
Oyunun Adı : Ağaçtaki Kirazlar
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : İki tane ağaç maketi, tek ve çift kirazlar
Oynanışı
Öğretmen ağaç maketlerini duvara yapıştırır. Ağacın önüne engeller konur. Engellerin sonuna tek ve çift kirazlar konur. İki çocuk seçilir. Öğretmen bir çocuktan tek kirazları, diğer çocuktan çift kirazları almasını söyler. “Başla.” dediğinde çocuklar engelleri aşar ve kirazları ağaçlarına yapıştırırlar. (Engeller öğretmenin isteklerine göre belirlenebilir.) Süre bitiminde doğru kirazları ağaca yapıştıran çocuk oyunu kazanır.
Kalabalık Tenha
Oyunun Adı : Otobüste Kimler Var?
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Boş minibüs resmi, kalem
Oynanışı
Öğretmen boş minibüs resimlerini duvara yapıştırır. Önüne kalem koyar. İki çocuk seçilir. Çocuklar belli bir mesafe uzaklıkta yan yana dururlar. Öğretmen, çocukların kulağına bir sayı söyler. Başla dediğinde çocuklar yılan gibi yerde sürünerek giderler ve kalemle minibüsün içine ona söylenen sayı kadar insan resmi çizerler. Ardından öğretmen çocuklara hangi minibüsün kalabalık olduğunu sorar. Çocuklar bilmeye çalışırlar.
Oyunun Adı : Şeklini Bul
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Üzerinde şekil olan zar, geometrik şekiller
Oynanışı
Öğretmen sınıfın köşelerine farklı şekilleri koyar.(kare, daire, üçgen, dikdörtgen, kalp, yıldız) Her çocuğu sırayla yanına çağırır. Çocuklar zarı atarlar ve çıkan şeklin üzerine gidip otururlar. Bütün çocuklar zarı attıktan sonra hangi şeklin daha kalabalık olduğu, en tenha şeklin hangisi olduğu konuşulur.
Önce Şimdi Sonra
Oyunun Adı : Ne Oldu?
Kişi Sayısı : Bir kişi
Materyal : Sıralamalı hikaye kartları
Oynanışı
Öğretmen yanına bir çocuk seçer. Sıralamalı hikaye kartını karışık olarak çocuğa verir. Belli bir süre verilir. Çocuk sıralama yapar. Sıralamayı bitirdikten sonra arkadaşlarına hikayeyi anlatır. Yanlış sıralamışsa öğretmen çocuğu “Önce ne oldu? Sonra ne oldu?” diye yönlendirir.
Oyunun Adı : Balık Tutalım
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Mıknatıslı olta, ucuna ataç takılmış balıklar
Oynanışı
Öğretmen halıyı deniz olarak düşünür. Yere balıkları atar. Her çocuğa olta verir. Çocuklara yönergelere uymalarını söyler. Öğretmen “önce” deyince çocuklar yerden oltalarını alırlar. “Şimdi” dediğinde oltalarını denize atarlar. “Sonra” dediğinde balık tutarlar. Oyun sonunda çocuklar kaç balık tutuklarını söylerler. Tutulan balıklar sayılır.
Uzak Yakın
Oyunun Adı : Selam Ver
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Müzik CD’si
Oynanışı
Öğretmen müzik setinden müzik çalar. Çocuklarla serbest dans edilir. Müzik bittiğinde öğretmen bir çocuğun adını söyler. Adı söylenen çocuk en yakınındaki ve en uzağındaki çocuğun adını söyler ve onlara selam verir.
Oyunun Adı : Tavşan Nereye Kadar?
Kişi Sayısı : Dört Kişi
Materyal :
Oynanışı
Dört tane çocuk seçilir. Çocuklar yan yana dizilirler. Öğretmen zamanı başlattığında çocuklar tavşan taklidi yaparak yarışırlar. Öğretmen zamanı bitirdiğinde en uzağa giden çocuk kazanmış olur. (Bu oyun farklı taklit yürüyüşleriyle de oynanabilir.)
Önünde Arkasında Yanında
Oyunun Adı : Doğru Yere Otur
Kişi Sayısı : Dört kişi
Materyal :
Oynanışı
Sınıf iki gruba ayrılır, Gruplar birbirine değmeyecek şekilde arka arkaya sıra olurlar. Çocuklar arka ve önlerindeki çocuklara bakarak adlarını hafızalarında tutarlar. Ardından çocuklar gözlerini kapatırlar. Öğretmen bir çocuğu çıkarır. Çocuklar gözlerini açarlar ve sıradan kimin çıktığını bulmaya çalışırlar.
Oyunun Adı : Yerin Neresi?
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Hareketli bir müzik
Oynanışı
Öğretmensınıfı iki gruba ayırır. Grupları ikişerli bir sıraya sokar. Gruplar sıralarına girdikten sonra öğretmen “Sıranıza iyi bakın. Kimin yanında, önünde, arkasında olduğunuza dikkat edin.” der ve müzik açar. Çocuklar müzikle beraber dans ederler. Müzik durduğunda eski yerlerine sıraya girerler. Yanlış yere sıraya giren çocuk oyundan çıkar. Oyunun sonunda en doğru ve fazla kişiyle sıraya giren grup kazanır.
İçinde Dışında
Oyunun Adı : Yer Değiştiren Ne?
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : İçi görünen bir kova, çeşitli oyuncaklar
Oynanışı
Öğretmen halıya bir kova koyar. Koyanın içine ve dışına çeşitli oyuncaklar, eşyalar koyar. Çocuklar oyuncaklara dikkatle bakarlar. Ardından çocuklar gözlerini kapatırlar. Öğretmen kovanın içindeki ve dışındaki birer nesnenin yerini değiştirir. Çocuklar gözlerini açarlar ve yer değiştiren nesneleri söylerler.
Oyunun Adı : Kibrit Doldur
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : İki adet dolu kibrit
Oynanışı
Öğretmen halıya bir kova koyar. Koyanın içine ve dışına çeşitli oyuncaklar, eşyalar koyar. Çocuklar oyuncaklara dikkatle bakarlar. Ardından çocuklar gözlerini kapatırlar. Öğretmen kovanın içindeki ve dışındaki birer nesnenin yerini değiştirir. Çocuklar gözlerini açarlar ve yer değiştiren nesneleri söylerler.
Oyunun Adı : Yakaladım
Kişi Sayısı : Çember
Materyal : İki adet dolu kibrit
Oynanışı
Öğretmen yere üç tane çember koyar. Çocuklardan biri ebe olur. Çocuklar müzik eşliğinde dans ederler, Müzik durunca ebe birini yakalamaya çalışır ama çemberin içinde olan çocukları yakalayamaz. Yakaladığı çocuğu kafesine koyar. Yakalanmayan çocuk oyunu kazanır.
Oyunun Adı : Halkaya atla
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Çocuk sayısı kadar halka
Oynanışı
Öğretmen her çocuğun önüne bir halka koyar. Öğretmen çocuklara “içeri, dışarı” der. Öğretmen “içeri” deyince çocuklar halkanın içine atlarlar. Dışarı deyince halkanın dışına atlarlar. Şaşıran çocuk öğretmenin söylediği bir hayvanın taklidini yapar.
Alt Üst Orta
Oyunun Adı : Şekiller Rafta
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Üç katlı boş bir raf, çok sayıda geometrik şekil
Oynanışı
Öğretmen üç katlı boşrafı sınıfın bir köşesine koyar. Ardından çeşitli şekilleri yere dağıtır. İki tane çocuk seçer. Çocuklara bir yönerge söyler. “Kareşekli orta rafa.” gibi. Çocuklar süre başlayınca söylenen şekli söylenen rafa sıralamaya başlarlar. Süre bitiminde en çok şekil toplamış ve sıralamış olan çocuk oyunu kazanır.
Oyunun Adı : Engelli Yarış
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Minder, sandalye, iki kalın ip
Oynanışı
Öğretmen sınıfa engeller koyar. Engellerin iki kişilik olmasına dikkat eder. Minderleri koyar. Minderlerden sonra sandalyeleri koyar. En sona da iki ipi aralıklı koyarak yol yapar. İki çocuk seçer. Süre başladığında çocuklar minderin üzerinden, sandalyenin altından, iplerin arasından geçerler. Engelli yarışı ilk bitiren çocuk alkışlanır.
Oyunun Adı : Şekilleri Topla
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Kartonlardan kesilmiş şekiller, dört tane minder
Oynanışı
Öğretmen sınıfın iki tarafına iki tane minderi üst üste koyar. Yere şekilleri dağıtır.
İki çocuk seçer. Çocuklara “Kareler minderin altına.” der. Çocuklar kareleri minderin altına
koyarlar. Oyun “Minderin üstüne daireler, minderlerin ortasına üçgenler” şeklinde devam eder.
En çok şekil toplayan çocuk oyunu kazanır.
İnce Kalın
Oyunun Adı : Merdivene Çıkalım
Kişi Sayısı : İki Kişi
Materyal : Kalın ve ince ip (Öğrenci sayısı kadar)
Oynanışı
Çocuklar iki gruba ayrılır. Gruplar arka arkaya sıra olurlar, Öğretmen kalın ve ince ipleri grupların önüne karışık olarak koyar. Belli mesafe ileriye bir tane merdiven konur, Öğretmen bir “kalın” der. Grupların başındaki çocuklar koşarlar. Kalın bir ip alıp merdivene bağlarlar. İlk bağlayan çocuk grubuna bir yıldız kazandırır.
Oyunun Adı : Çubuktan Atlama
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Kalın ve ince çubuklar
Oynanışı
Öğretmen yere arka arkaya kalın çubuklar koyar. Yolun dönüş bölümüne de ince çubuklar koyar. Çocuklar arka arkaya sıraya girerler. Öğrenciler kalın çubukların üzerinden iki ayak, ince çubukların üzerinden tek ayak sıçrayarak atlarlar. Atlayamayan ya da şaşıran çocuk oyundan çıkar.
Geniş Dar
Oyunun Adı : Hayvanları Topla
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : Sınıfta bulunan oyuncak hayvanlar
Oynanışı
Öğretmen sınıfı iki gruba ayırır. İki grubun da önüne geniş ve dar yollar çizilir. Dar yolun üzerine çeşitli hayvanlar konur. İki gruptan birer çocuk dar olan yolun başına gelir. Süre başlayınca çocuklar topuklarında yürüyüp hayvanları toplarlar ve geniş olan yoldan sürünerek geri gelirler. Oyunun sonunda en çok oyuncak toplamış olan grup oyunu kazanır.
Az Çok
Oyunun Adı : Mandal Takalım
Kişi Sayısı : Dört kişi
Materyal : Mandal
Oynanışı
İki kişilik gruplar oluşturulur. Yerebir çok mandal konur. Süre başladığında gruptaki çocuklardan biri koşar, bir mandal alır. Takım arkadaşına takar. Süre bitiminde çocukların üzerindeki mandallar sayılır. En çok mandal takan grup oyunu kazanır.
Oyunun Adı : Kolyemdeki Boncuklar
Kişi Sayısı : Bütün sınıf
Materyal : İp, boncuk
Oynanışı
Öğretmen eline bir ip alır ve boncuk dizer. Çocuklarla boncukları sayarak kaç tane boncuk olduğu söylenir. Ardından çocuklar gözlerini kapatırlar. Öğretmen ipine boncuk takar ya da çıkarır. Çocuklar gözlerini açarlar ve boncukların daha az mı daha çok mu olduğunu tahmin etmeye çalışırlar. Boncuklar sayılır ve az mı çok mu olduğu bulunur.
Boş Dolu
Oyunun Adı : Halkaları Topladım
Kişi Sayısı : İki kişi
Materyal : Renkli halkalar, ince çubuklar
Oynanışı
Öğretmen halının üzerine renkli halkalar koyar. İki çocuk seçilir. Çocukların eline çubuklar verilir. Oyun başladığında çocuklar yerdeki halkaları boş çubuklarına dizerler. Çubuğu ilk önce dolduran çocuk oyunu kazanır.
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardir
Yanmissam külümden yapilan bir hisar vardir
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardir
Sirlarin sirrina ermek için sende anahtar vardir
Gögsünde sürgününü geri çagiran bir damar vardir
Senden umut kesmem kalbinde merhamet adli bir çinar vardir
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili