etkinlikleri nasıl bütünleştirebilirim
Bütünleştirilmiş etkinlik, aynı etkinlik zamanında birden fazla kazanımın farklı etkinlik türleri birleştirilerek ele alınmasıdır.
Öğrenme bir bütündür. Bütünleştirilmiş etkinlikler doğal öğrenme ortamı sağlayarak çocukların Türkçeyi fenden, matematiği alan gezisinden ayırt etmeden öğrenmelerini sağlar. Bu şekilde, oyun - Türkçe, fen – matematik, sanat – okuma yazmaya hazırlık, oyun – hareket, drama – alan gezisi, sanat - fen, sanat – Türkçe ve okuma yazmaya hazırlık gibi birleşimler söz konusu olabilir.
Program açısından; bütünleştirilmiş etkinlikte gereksiz tekrarlara yer yoktur, bu sayede zaman daha verimli kullanılabilir. İçerik sistematik bir şekilde verileceğinden öğrenme daha etkilidir. İhmal edilen ya da zayıf kalan kavramlar ve kazanımlar bu sayede işe koşulabilir.
Eğitimci açısından; bütünleştirilmiş etkinlikler, eğitimcilerin kendileri için anlamlı bir etkinlik havuzu oluşturarak özgün programlarını oluşturmaları, geliştirmeleri ve uygulamaları için bir fırsattır. Bu anlamda üretkenliği teşvik eden bir yöntemdir. Eğitimcilerin kendi hedeflerini seçmeleri ve öğrenci gruplarının potansiyelini gerçekçi biçimde değerlendirebilmesi bu sayede daha mümkündür. Bu yöntemin bir diğer avantajı da meslektaşlar arası işbirliğine elverişli olmasıdır.
Çocuklar açısından; eğitim daha eğlenceli ve çekici hâle gelmektedir. Çünkü bu yöntem çocuklara bağımsız ya da ortaklaşa üretimde bulunma fırsatı verir. Öğrenme motivasyonu artan çocuğun sınıf içi katılımı ve verimliliği artacaktır.(alıntıdır)
bütünleştirme aslına zaten kullanageldiğimiz fakat yeni programımızla birlikte daha iyi anladığımız ve bir düzene oturttuğumuz bir yöntem. size örnek üzerinden anlatayım: (örnek etkinlik alıntıdır.)
örneğin çocuklara "elips" kavramını vereceksiniz. vermek istediğimiz kavrama yönelik sınıfta yapılan küçük değişiklikler onların ilgisini bu yöne çekecek ve öğrenme için gerekli farkındalığı yaratacaktır. fen merkezine koyacağınız limon yumurta buna örnek olabilir. ya da yere çizilen kocaman bir elips dikkatlerini bu yöne çekecektir. ardından şekil üzerinde sorular sorulup eski bilgiler kontrol edilir ve yenileri kazandırılır. çevrede bu şekle benzeyen nesneler sorulabilir. ardından elips ve diğer şekillerde hazırlanmış üzerine sayılar yazılmış kartlar sınıf içine yerleştirilerek bulmaları için çocuklar yönlendirilir. bulunan kartlar renk şekil ve sayı bakımından birlikte sınıflndırılabilir. ardından bu şekillerden elips olanlar yere belli aralıklarla koyularak çocuklar gruplandırılır. her grup sırayla elipslere vücudunun bir yeri değecek şekilde dokunurlar. (twister tarzı bir oyun) en çok renge dokunan grup tebrik dilip alkışlanır. etkinlikler konuya uygun bir şarkı ile yerdeki şekiller toplanır ve ardından şekillerle ilgili şarkı sınııfça tekrar edilir..
bu örnekte farkettiyseniz çocukların nesne ya da varlıkları gözlemleme, nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırma, nesne ya da varlıkları özelliklerine göre eşleştirme, geometrik şekilleri tanıma nesneleri sayma ve varlıkları çeşitli özelliklerine göre gruplama nesneleri sayma ve varlıkları çeşitli özelliklerine göre gruplama müzik ve ritim eşliğinde hareket etme kazanımlarına yönelik etkinliklere yer verildi. etkinlikler birbirine bağlıydı ve geçişler çok rahattı. bu örnekle okuma yazmaya hazırlık, oyun ve müzik etkinliğini bütünleştirdik. istersek bu etkinliğe sanat ta ekleyebilirdik.
bütünleştirmede önemli olan etkinliklerin birbirinden ayrılmayacak şekilde içiçe geçmesi ve geçişlerde kopukluk olmaması. bir de plana önceden tam olarak vakıf olmak ve gerekli hazırlıkları yapmak. umarım faydalı olmuştur..
Rabbim...
Benliğimin gururundan uzak eyle beni...
AMIN...