merhaba konuyla ilgili bilgim yok.
işitme engelli çocuğu anaokuluna kayıt edebillir miyiz?
bu konudaki yönetmelik nedir?
bilgilendirir misiniz lütfen
mrb,ben işitme engelliler öğretmeniyim..mevzuatı yazıyorum
Madde 6- Türk Millî Eğitimini düzenleyen genel amaçlar, özel eğitimle ilgili temel ilkeler doğrultusunda öğrenci kayıt kabulü, nakli, devam devamsızlığı, başarısının tespiti, ücretlerinin tespit ve tahsili ile çalışma takvimi konularında aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur :
Özel eğitimde:
a) Tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır.
b) Eğitime erken yaşta başlanır.
c) Özel eğitim hizmetleri, bireyleri sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduğu kadar ayırmadan plânlanır ve yürütülür.
d) Bireylerin, eğitim başarımları (performansları) dikkate alınarak, amaç, içerik ve öğretim süreçlerinde uyarlamalar yapılarak, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim görebilecek düzeye getirilir.
e) Bireylerin, her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için her türlü iyileştirme (rehabilitasyon) sağlayacak ortamlar hazırlanır.
f) Bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim plânı geliştirilir ve eğitim programları bireyselleştirilerek uygulanır.
g) Ailelerin, özel eğitim sürecinin her boyutuna aktif olarak katılmaları ve eğitimleri sağlanır.
h) Özel eğitim hizmetleri bireylerin, toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayacak şekilde plânlanır.
ı) Öğrenci kayıt-kabulü, nakli ve devam-devamsızlığında "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.
i) Öğrenci ücretlerinin tespit ve tahsilinde, "Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği", ücretsiz okuyacak öğrencilerle ilgili olarak da "Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak Öğrenciler Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
j) Özel okullarda, resmî okullar için hazırlanan yıllık çalışma takvimi uygulanmakla beraber, okul müdürlüğünce hazırlanan ve valilikçe onaylanan çalışma takvimi de uygulanabilir.
k) Özel eğitim okullarında karma eğitim yapılır.
öğrencinin eğitim performansına göre normal gelişim gösteren çocuklarla aynı kuruma devam edebilir kaynaştırma öğrencisi olarak,fakat performans çok gerideyse zaten bu çocuklarımız için açılan anaokulları var ve bu kurumlara da devam edebilir.yani her açıdan işitme engelli çocuklar ve diğer özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar okulöncesi eğitim alırlar.
@edaogz; konuyu çok iyi özetlemişsiniz. Bilgi isteyen öğretmenimiz adına önce ben teşekkür edeyim. Eminim işitme engelliler öğretmeni olarak, yardım isteyen öğretmenimize eğitim sürecinde yapması gerekenleri de açıklarsanız çok faydalı olacaktır. Çünkü bir öğretmenin öğretmenliği boyunca bu ve benzeri çocuklarla yaptığı kaynaştırma eğitimi öylesine nadir ki, çok deneyim gerektiriyor. Öğretmen de teknik ve yöntemi buluncaya kadar eğitimde fazla yol alınamayabiliyor.
cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Peki öğretmeni nasıl anlaşacak çocuk ve ebeveynler işitme engelli?
kaynaştırma öğrencisi olarak alabiliriz ancak iletişimi nasıl sağlayacağız
Benim işitme engelli velilerim vardı. Çocukları normaldi. Baba ve anne çok iyi dudak okuyorlardı. İşaret dilini kullanıp, dudak hareketleri ile kendilerini ifade etmeye çalışırlardı. İlk zamanlar ne söylediklerini anlamakta güçlük çekiyordum, bu durumlarda da çocukları anne-babayı ifade ediyor, anlaşıyorduk. Biraz da olsa işaret dilini öğrenmeye başlamıştım.
Ben işitme engelli bir çocuğun öğretmeninin işaret dilini öğrenmesinin çok önemli bir iletişim aracı olacağını düşünüyorum. Üstelik diğer çocuklar da farklılıklara saygıyı öğrenirken, küçük yaşta işaret dilini de öğrenebiliyorlar. İlerleyen yıllarınızda bu çocuğun öğretmeni olmaktan inanın kendinizle gurur duyacaksınız.