Stajyer öğrenciye not verme
dosya doldurma
haftada üç gün staj
stajyer
stajer
İşletmelerde Meslek Eğitimi Öğrenci İş Dosyası
İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrencilerin Meslek Alan/Dallarına Göre İşletmede Yaptıkları Günlük İş ve İşlemleri Takip Formu
tarihler, yaptığı iş, görüş ve düşünceler
proje ödevi
Resim/rapor, değerlendirmeye esas kriterler vs
koordinatör öğretmen

Resim/rapor, değerlendirmeye esas kriterler vs. formu nasıl doldurulur?


İlk defa stajyer öğrencisi olan öğretmenlerimizin istekleri doğrultusunda bu konuyu açma ihtiyacı hissettim.

Stajyer öğrenciniz staja eylül ayında okulların açılması ile birlikte staj yapmaya başlar.

* Staja başladığı günden itibaren günlük plan yazması, bu günlük planı önce okuduğu okulundaki ilgili öğretmenine oynaylattıktan sonra size göstermesi, sizin de onayınızdan sonra sizin nezaretiniz de uygulama yapması gerekir.

* Günün sonunda stajı değerlendirme: Günün sonunda çocuklarınızı ailelerine teslim ettikten sonra uygulamasındaki önce beğendiğiniz yönlerini, ardından eksiklerini söylemenizi ve gerekirse ona materyal verip bir sonraki gün için daha hazırlıklı derse girmesi yönünde desteklemeniz gerekir.


'Dönem sonlarında en az 1 adet hazırlaması gereken proje ödevi:

Resim/rapor, değerlendirmeye esas kriterler vs. formu nasıl doldurulur?Öncelikle stajyer öğrencinin elinde tek bir örnek olan bu formu staj gün sayısı kadar çoğaltması gerekli.
** Stajyeriniz her staja geldiği güne ait planlarını ayrı bir gömlek dosyanın içine koyar. Resim/rapor, değerlendirmeye esas kriterler vs. formuna yaptığı uygulamanın ana hatlarını yazar. Uygulamaya ait etkinlik örneği ya da fotoğrafların da yer aldığı biçimde bir klasöre koyar. Bir sonraki stajına gelirken bunları yanında getirir. Stajyer öğrencinizin okulundaki koordinatörün size göndereceği her etkinliğe ait not baremini değerlendirerek (100 tam puan üzerinden dağıılıyor) notunuzu vermelisiniz.
***NOT: Stajyerler genellikle bunu ihmal eder, biriktirir, biriktirir tam not zamanı önününze getirirler. Asla buna izin vermeyiniz. Stajyeriniz böylece işlerini zamanında bitirmeyi ve iş disiplinini de sizden öğrenecektir.

Sene Ortası ve sene sonu Notu: Bütün bu biriktirdiği staj planlarını, raporlarını, etkinlik örneklerini bir klasör içinden saklayan stajyer öğrencinizin en etkili uygulama yaptığı günlere ait planları seçip, stajyerinizin okuduğu okuldan gönderilen not cetveline ortalamasını alarak işlemelisiniz.

**Verdiğiniz notu not cetveline işleyip koordinatör öğretmene göndermeden önce stajyeriniz sizin okulunuzun müdürüne bu belgesini imzalatıp okuluna götürmelidir.


İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrencilerin Meslek Alan/Dallarına Göre İşletmede Yaptıkları Günlük İş ve İşlemleri Takip Formu"nun 'düşünceler', bölümüne 'olumlu', biçiminde her geldiği günün tarihini yazarak bir aylık doldurmalısınız.
***Beraberinde devam-takip çizelgesi olmalı. Bununla birlikte her iki belgeyi ay sonlarında stajyer öğrencinizin eline verip, okulundaki koordinatör öğretmenine teslim etmesi için göndermelisiniz.

Öğrenciniz bazen çeşitli mazeret nedeni ile staja gelmeyebilir. Bu durumu mutlaka stajyerinizin okuluna ilgili birimi telefonla arayarak bildirmek zorundasınız. (Devam-takip)

Ayrıca size gelen evraklarda bir eksik varsa ya da stajyer öğrencinizin sağlık, psikolojik sorunlar, uyum problemi, davranış sorunları vs. gibi bir durumu söz konusu ise bunu da aynı şekilde okula telefon ederek durumunuzu anlatıp çözüm bulabilirsiniz. Böyle bir durumda stajyerinize hemen müdahale edilir. Gerekirse başka stajyer gönderilir ya da kendi uygulama okullarına çekebilirler.


Unutmayın, o bir stajyer. Asla çocukların önünde ona 'abla' muamalesi yapmayın. 'abla', dedirtmeyin. Stajyeriniz ile empati kurun. Size 'abla',denseydi oterite olabilir miydiniz?

Stajyerinizin bir yanlış uygulaması olursa not tutun, çocuklar yokken ya da günün sonunda bu eksiğini ona bildirin. Çocukların yanında stajyere 'şunu şöyle söylemeliydin, şöyle yap, böyle git', gibi davranışlarınızın sınıf disiplinini bozabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Disiplin olmayınca siz de sürekli sınıfa müdahale etmek zorunda kalabilir, yalnız olacağınız iki gününüzün sınıfın disiplinini oturmak için uğraş vereceğinizi aklınızdan çıkarmayınız. ''stajyer öğrenci geldiğinde sınıfın disiplini bozuluyor, çok değişiyorlar, şımarıyorlar', gibi sözleri çok duydum.

Stajyerinizi bol bol övün, övülen, beğenilen insanın kendine güveni artar. Bu onun başarısını kamçılar.

Sürekli eleştirilen, yapıldığı beğenilmeyen kişi; 'ben kötüyüm, hiç bir şekilde yapamıyorum, beğenilmiyorum', düşüncesi ile başarısızlığa doğru sürüklenir.


* Planlarını yapması için ona bir hafta önceden kazanımlarınızı, kavramlarınızı verin.

* Mümkünse staj gününden bir gün önce üç günlük planı size göstersin. Elinde özellikle türkçe ile ilgili yeterli materyal olmayabilir. Öykü kitabını eve gönderin, okusun, hazırlıklı gelsin. gerekirse diğer etkinliklerle ilgili alternatif örnekler verin. Asla 'arasın, bulsun, ben araştırıp gelirdim',diye düşünmeyin. Elinizden geldiğince yol gösterici olun.


* Müzik yeteneği, kulağı olmayabilir. Bu gibi alanlarda etkinliklerde çocuklar hissetmeden geçiş yapın, siz etkinliği üstleniverin. Böylece stajda o deneyim sahibi olup sizden çok şey öğrenecektir.
*Nasılsa uygulama yapıyor, ben gözlem yaparım, farklı işlerle uğraşırım, demeyin. Birlikte uygulayın. Birlikte oynayın. Birlikte etkinlik yapın. Birlikte çalışmanın zevkine varın. okulu bitirip de kendisi öğretmen olduğunda sizi sevgi ve minnetle anabilsin.



Başarılar dilerim.