Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere ücra yerlerde öğretmen tutabilmek için yıllar boyunca çeşitli yöntemler denemiş fakat başarılı olunamamıştı.
2016 yılının Ekim ayında 18 bin 504 sözleşmeli öğretmen atanmış ve bu öğretmenler hiç bir maddi ve manevi karşılığını almadan 6 yıl bulundukları bölgeden çıkamayacak. Kaldı ki bu öğretmenlerin ek ders ücretleri kadrolu öğretmenlere göre çok daha az.
Bakanlık, 100 puan üzerinden belirli kriterler baz alınarak okulların puanlarını belirleyecek. Bu puan belirlemesinden sonra ulaşım, bölge, iletişim vb. bir çok kriter değerlendirmesinde durumu iç açıcı olmayan bölgelerdeki okullarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinde artış olacak.
Burada en önemli nokta şudur: Bu artış ne kadar olacak? En az yüzde yüz olmak şartıyla bu sistem benimsenebilir. Fakat sembolik olarak yapılacak bir iyileştirme, teşvik adı altında sunulursa daha büyük tepkilere yol açabilir.
Kamuoyu ve öğretmenler yeni sistemi, avantajlarını, teşvik miktarını merak ediyor. MEB'in çalışmalarda sona geldiği bu konuyla ilgili yakında açıklama yapacağı bekleniyor.
Mebpersonel