Milli Eğitim Bakanlığı'nın yıllardır uyguladığı bir gelenek daha tarihe karışıyor. Resmi bayramlarda öğrenci ve öğretmenlere verilen tatil hakkı artık kaldırılıyor. Bakanlık, bu hakkın suistimal edildiğini ve eğitim camiasının zaten yeterince yıl içinde fazla fazla tatil yaptığını düşünerek bu uygulamalara son verdi. Öğretmenlerin bayram sonrası tatil hakkı kaldırıldı. Böylece öğretmenlerin ve öğrencilerin resmi bayramların ertesinde de okulda ders başı yapma zorunluluğu bulunacak. Uygulama 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tatilinden sonraki gün ilkokullarda, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı sonrası ortaokullarda ve nihayetinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sonrası tüm okul türlerinde uygulanmaktaydı.
Artık hem öğrenciler hem öğretmenler 24 Nisan, 20 Mayıs ve 30 Ekim tarihlerinde tatil yapmayacak. Bakanlığın belirlediği resmi ve dini tatil günleri haricinde ek bir tatil valiliklerin izni olmadan verilmeyecek. Bu tarihlerde tüm öğrenci ve öğretmenler okullarında hazır bulunacak ve derslerine devam edecek. Genel olarak bakanlık tüm resmi ve dini tatil günlerini şöyle sıralamış:
1 Ocak-Yılbaşı Tatili
23 Nisan-Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs-Emek ve Dayanışma Günü
19 Mayıs-Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
30 Ağustos-Zafer Bayramı (Halihazırda öğretmen ve öğrencilerin tatil yaptığı bir güne denk gelmesine rağmen yine de belirtilmiş)
28 Ekim öğle tatili sonrasından itibaren 29 Ekim-Cumhuriyet Bayramı
Dini Bayramlar: Her yıl günü değişmekle birlikte Ramazan Bayramı, bayramdan bir önceki gün öğle tatilinin ardından başlar ve üç gün boyunca devam eder. Kurban bayramı da bayramdan bir önceki gün öğle tatilinden itibaren başlar ve 4 gün boyunca devam eder.
Bu resmi ve dini tatillerin dışındaki olağanüstü durumlarda kararı verecek yetkili makam valiliklerdir. Kar, yağmur, doğal afet ve olağanüstü durumlarda tatil yetkisi verme hakkı mülki idare amirine verilmiştir.
ogretmendiyari.com