OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ TENEFFÜS YAPABİLİR Mİ?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ TENEFFÜS YAPABİLİR Mİ?

Like Tree5Likes
  • 4 Post By Zerrin KORKMAZ
  • 1 Post By ebrar07

Konu: OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ TENEFFÜS YAPABİLİR Mİ?

  • #1
    Zerrin KORKMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kütahya/Emet
    Mesajlar
    9,934
    @Zerrin KORKMAZ



    OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ TENEFFÜS YAPABİLİR Mİ?





    Türk Millî Eğitimi’ nin genel amaçlarına uygun olarak kurulan okul öncesi eğitiminde temel sorunlardan biri de teneffüstür. Okul öncesi öğretmenleri eğitimini yürüttükleri öğrencilerin yaş grubu itibarıyla temayüller gereği teneffüs yapamamaktadırlar. Bu sebeple okullarda en az tanınan, adı bilinen soyadı bilinmeyen, tipine göre tarif edilenler; genelde okul öncesi öğretmenleridir.

    İlk önce rakamlarla okul öncesini tanımaya çalışalım: Okul öncesi eğitimine katılmak, isteğe bağlı olmakla birlikte eğitim süreci 180 günden az olamaz. Özürsüz ve aralıksız 20 gün okula devam etmeyen öğrencinin kaydı silinir. Sınıf sayısında sınırlandırma yok ama sınıf mevcutları en az 10, en fazla 20 olmalıdır. Tek sınıfa sahip kurumlarda ise bu sayı esnetilerek 25’ e kadar çıkarılabilir. Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ve okulda boş geçen derslere girme görevi verilemez. Okul öncesi öğretmenleri yarım/ikili eğitim yapılan kurumlarda 6, tam gün eğitim yapan kurumlarda 9 saatten çok çalışmazlar.

    Şimdi de okul öncesi öğretmenlerinin teneffüs sorununa göz atalım: Aslında tam çalışma barışının tesis edildiği okullarda teneffüs sorununu çalışanlar kendi aralarında aşabilir. Şöyle ki Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ nin 17. maddesinde ’’ Okul öncesi eğitim kurumu, demokratik eğitim-öğretim ortamında diğer çalışanlarla birlikte müdür tarafından yönetilir.’’ denilmektedir. Biraz önce okul öncesi öğretmenlerinin bazı görevlerden muaf tutulduklarını söylemiştim dolayısıyla daha ayrıcalıklı bir pozisyonda bulunuyorlar. Okul öncesi eğitiminde nihaî söz, okul müdürüne ait değildir; mezkûr yönetmeliğin 17. maddesi açıktır. Öğretmen ve idare arasında belirlenecek bir çalışma çizelgesiyle teneffüs sorunu, bu maddeye dayanarak çözülebilir. (Sadece okul öncesinde değil hiçbir eğitim kurumunda nihaî söz, okul müdürüne ait değildir. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ nin 6. ve 60. maddeleri kurumların demokratik esaslar çerçevesinde yönetileceğinin altını çizmektedir. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var.)

    Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ nin Temel Çalışma Kuralları başlıklı 8. maddesi, okul öncesi öğretmenlerinin teneffüs haklarına işaret ediyor: ’’Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Tam gün eğitim yapılan bağımsız anaokulu ve uygulama sınıflarında öğle yemeği için 60 dakika ara verilir.” Yönetmelikte ders saati süresi yerine çalışma saati süresi olarak 50 dakika belirlenmiş olup bu 50 dakikanın her 60 dakikada ders yapılacak 50 dakika olduğu gün gibi ortadadır. Blok ya da uygulama dersleri dışında standart kuralların geçerli olduğu okullarda ders saati 40 dakikadır. Bunun anlamı her 40 dakikada bir teneffüs yapmaktır. Dolayısıyla 50 dakikalık çalışma süresinden sonra yönetmelikte dersin ara verilmeden devam edeceğine dair bir maddenin olmaması sebebiyle okul öncesi öğretmenlerinin 50 dakikadan sonra teneffüs yapma hakları doğmaktadır. (Yönetmelikte sadece etkinliklerin aralıksız yapılması öngörülmüştür.)

    Yönetmelik, kılavuz, genelge, yönerge ve diğer hukukî metinler anayasaya aykırı olamaz. 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 5. maddesinde çalışanlara farklı uygulama yapılamayacağı belirlenmiştir. 1982 Anayasası’ nın Kanun önünde Eşitlik başlıklı 10. maddesinde ’’Herkes; dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzer sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.’’ denilmektedir. Ülkemizin de taraf olduğu Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ nin Hukuk Önünde Eşitlik başlıklı 26. maddesinde ’’ Herkes, hukuk önünde eşittir ve hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmaksızın hukuk tarafından eşit olarak korunma hakkına sahiptir. Hukuk bu alanda her türlü ayrımcılığı yasaklar ve herkese ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir fikir ulusal veya toplumsal köken, mülkiyet, doğum veya başka bir statü ile yapılan ayrımcılığa karşı etkili ve eşit koruma sağlar.’’ denilmektedir.

    Anayasa, imzaladığımız uluslararası antlaşmalar, dönem dönem yayınlanan genelgeler ve yüksek mahkemelerin verdiği birçok kararda kamu/özel kurumlarda uygulama birlikteliği ve eşitlik vurgulanmıştır. 40 dakika ders yapan öğretmenler, teneffüs hakkını kullanırken neredeyse %99’ unu bayanların oluşturduğu okul öncesi öğretmenlerinin 50 dakika dersten sonra teneffüs yapmaması büyük bir garabet ve ayrımdır; sosyal devlet ilkesine, hiçbir hukukî metne uygun değildir. Pedagojik olarak da aralıksız ders yapmanın eğitimi, öğrenimi, dikkati düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Okul öncesi eğitiminde öğrencilerin yaş grupları da göz önünde bulundurulursa 6 saat aralıksız ders, çocukların eğitimine de katkı sağlamaz. Dolayısıyla okul öncesi öğretmenlerinin yönetmeliklerinde tanımı bulunan 50 dakikalık çalışma saati süresinden sonra 10 dakika teneffüs hakları bulunmaktadır.


    Yücel ÖNDER
    Türk Eğitim-Sen

    Esenler İlçe Başkanı

    mebpersonel.info.tr
    Emel Hoca, huri, ebrar07 and 1 others like this.
    ÖNCE OKUL ÖNCESİ 7 YAŞINDA!

    İyi İnsan;
    Aklından hiç kötülük geçirmeyen, saf insan değildir.
    İyi İnsan;
    Her şeyin farkında olup, iyiliği tercih edendir.

  • #2
    ebrar07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Kasım.2010
    Nereden
    ANTALYA
    Mesajlar
    688
    @ebrar07







    Yücel Bey iyi söylemiş ama hangi öğretmenimizin Müdürü böyle bir işe destek olacağını,olsa bile çocuklara teneffüs esnasında kimin refakat edeceği muamma.Ayrıca teneffüs kullanınca bizlerde sınıf öğretmenleri ile yanı saatte mesaimiz bitmiş olacak yani 13:30 sa çıkışımız 14:30 olacak çünkü teneffüs kullandığığmız zaman bir ders süresi olan 50 dk gitmiş oluyor bunu telefi için bir ders süresi daha yapıp 6 saate tamamlanması gerekiyor ikili eğiitim yapanlarda bu durum aksayacağa ve sıkıntılı olacağa benziyor.Yani bizim teneffüs olayımız iyi bir çalışma getireceğe benziyor ve biz okul öncesi öğretmenlerinden başkada bu konuyu önemseyen kimse yok gibi.Yanılıyorsam lütfen düzeltin.İnşallah bizi önemseyen ve çözüm üreten, bizi anlayan birilerinin olmasını ümüt ediyorum...........
    Emel Hoca likes this.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ ŞUBAT ATAMASI PUAN SIRALAMASI
      Konu Sahibi shekerrr Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 539
      Son Mesaj : 04.Eylül.2012, 13:57
    2. OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ....
      Konu Sahibi BeyazGüvercin Forum KPSS GENEL
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 30.Temmuz.2011, 20:07
    3. OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ ATAMASI
      Konu Sahibi ayshenur18 Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 28.Kasım.2010, 10:46
    4. OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ ZİRVESİ 15 MAYIS 2010
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 09.Mayıs.2010, 11:18
    5. OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUĞU NELERİ YAPABİLİR?
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum Özbakım Becerileri
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Temmuz.2009, 19:38

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş