EĞİTİM TARİHİ: 27-28 Eylül 2014/ Cumartesi-Pazar
SÜPERVİZYON TARİHİ: 11 Ekim 2014/ Cumartesi
SAAT: 10.00-19.00
YER: DİLGEM Prof. Dr. Ahmet KONROT Dil Gelişim Merkezi
Adres: Yazmacı Tahir Sok. Mendirek Apt. No: 48-1/4 Bostancı, Kadıköy / İSTANBUL (Bostancı İDO Karşısı)
İLETİŞİM:
Tel: 0 216 463 74 74-75
E-mail: [email protected]
HEDEF KİTLE
Psikolog
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Okul Öncesi Öğretmeni
Özel Eğitim Bölümü Mezunları
Çocuk Gelişimi Uzmanı
Anaokulu Öğretmeni
Yukarıdaki bölümlerde okuyan üniversite 4. Sınıf Öğrencileri
ÖĞRETİM ELEMANI: Uzman Klinik Psikolog Zeynep BAYTAŞ
Eğitim Bilgisi:
Lisans: Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü
Yüksek Lisans: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji
TESTLER ve AYRINTILARI
1- Ankara Gelişim Tarama Envanteri ( AGTE ): Bebek ve çocukların gelişimleri değerlendirilirken en sık başvurulan kaynak, anne ve babalardan alınan bilgilerdir. Bu bilgilerin sistemli ve objektif olarak alınması, sağlıklı ve güvenilir bilgiler elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) bu varsayımdan yola çıkılarak oluşturulmuş, ebeveynin bilgisine başvurularak 0 - 6 yaş grubu bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır. Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ile bebek ve çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlar ile dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek ve temel bakım verenin bilgisine başvurularak puanlanabilmektedir.
Envanter, gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve kendileri için gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlamakta, genel gelişimleri hakkında sistematik bilgi vermektedir. Çeşitli yaş gruplarına göre düzenlenen ve annelere sorularak "Evet, Hayır, Bilmiyorum" şeklinde yanıtlanan 154 maddeden oluşmuştur. Sorular gelişimin farklı, ancak birbiriyle ilişkili alanlarını temsil edecek biçimde düzenlenmiştir. Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ile bebek ve çocuklara ilişkin Genel Gelişim, Dil-Bilişsel Gelişim, İnce Motor Gelişimi, Kaba Motor Gelişimi ve Sosyal Beceri-Öz bakım Becerileri Gelişimi alanları değerlendirilebilmektedir. Uygulayıcı tarafından temel bakım verene yöneltilen soruların yanı sıra çocuk da aynı zamanda gözlem altına alınmaktadır. Böylelikle adım adım çocuğun sahip olduğu her beceri değerlendirmeye alınabilmektedir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) anneler, babalar dışında çocuğun gelişimini yakından izleyen ve çocuğu iyi tanıyan bakıcılar ve öğretmenler tarafından da yanıtlanabilmektedir. Burada önemli olan bilgisine başvurulacak kişinin çocuğun gelişimine ilişkin detaylı bilgi sahibi olması ve çocuğu uzun süre gözleme imkânına erişmiş olmasıdır. Çocuğa ilişkin detaylı bilgi sahibi olunması bireysel test uygulamalarında sonuçları olumsuz olarak etkileyebilecek hastalık, yorgunluk, uyku gibi geçici durumların ebeveynlerin değerlendirmelerine yansımasını engellemektedir.
2- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadıklarını saptamak amacıyla 66-72 ay arasındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Okula hazırlanırken çocukların ihtiyaç duyacakları fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Hildreth ve arkadaşları tarafından hazırlanmış, Oktay tarafından Türkçe’ ye uyarlanmıştır.
Çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında değerlendirmek için hazırlanan ve on altı sayfadan oluşan bu test, altı ayrı alt test ve 100 sorudan oluşmaktadır. Bu alt testler Kelime Olgunluğu, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme alt testleridir. Test sonucunda alt testlerin toplamından alınan puan ise genel okul olgunluğu puanını ve bu puana eşdeğer okul olgunluğu derecesini göstermektedir. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ile uygulama yapılan çocuğun okuma olgunluğu ve sayı olgunluğuna ilişkin de bilgi alınmaktadır.
Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ya da kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir. Bu testin hem grup hem de bireysel olarak uygulaması mümkündür. Ancak ülkemizde genellikle bireysel uygulanma şekli yaygındır. Beş-altı yaş arası çocuklara uygulanan bu testin uygulama süresi yaklaşık 24 dakikadır. Test soru formu ve kayıt formundan oluşmaktadır. Uygulayıcının verdiği yönergeler doğrultusunda çocuğun testi yanıtlaması istenir.
3- Peabody Resim Kelime Tanıma Testi: Peabody testi; A.B.D.de L. M. Dunn tarafından 1965 yılında geliştirilmiştir. Türkçeye uyarlanması J. Katz, N.Demir, F.Önen, A. Uzlukaya ve P. Uludağ ile Ankara Rehberlik Araştırma Merkezi’nde 1974 yılında yapılmıştır.
2-12 yaş arası çocuklara uzman kişiler tarafından uygulanan performans testidir. Bireylerden kartın her iki tarafında bulunan dört resimden söylenilene uygun resmi göstermesi istenir.
Test A ve B formlarından oluşmaktadır.
A formu; 100 maddeden oluşur. 8 yaşından küçük çocuklara uygulanır.
B formu; 150 maddeden oluşur. 8 yaşından büyük çocuklara uygulanır.
Her iki formun çocuklara verilirken açıklamaları farklı yapılır. Yaklaşık 10-15 dakikada yanıtlanabilir. Maddelere verilen bu yanıtlara göre de puanlama yapılarak yorumlanır.
Test; çocukta alıcı dil becerilerini, kelime-kavram bilgisinin gelişimini saptamada kullanılır.
Alıcı dil; sözel uyaranların duyu-sinir ağı ve işitsel-algısal süreçler aracılığıyla anlaşılması olarak tanımlanır.
Kronolojik yaşına göre çocuğun alıcı dil yaşı belirlenir. Sonuca göre dil gelişimiyle ilgili olarak uzman desteğiyle erken önlem alınması veya dil gelişiminin önerilen çeşitli yollarla zenginleştirilmesi sağlanır.
4- Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi: 4-8 yaş arasında olan çocuklara bireysel veya grup şeklinde uygulanır. Çocukların görsel algı kavramı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğidir değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir.
5- Gesell Gelişim Figürleri Testi: Okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan, 2-6 yaş arası çocukların görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir. Kolaydan zora doğru giden ve çocuktan şekilleri kopya etmesi istenilen dokuz figürden oluşmaktadır. Uygulama sonuçları; çocukta görsel algı, ayrımlaştırma, bütünleştirme ve ince motor becerilerinde sorun olup olmadığına ışık tutar.
6- Burdon Dikkat Testi: 10 ile 20 yaş arasındaki tüm bireylere uygulanabilir. Test, çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılır. Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa ya da dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir.
ÖNEMLİ UYARI!
1- Test Eğitimleri Anlatım/ Uygulama / Puanlama / Yorumlama / Raporlanma şeklinde yapılacaktır.
2- Eğitim sonunda hedef, katılımcıların hangi bireyde hangi testi uygulayacağına karar verebilmesi, testleri uygulayabilmesi, puanlayabilmesi, yorumlayabilmesi ve test raporu yazabilmesi olup TAM ÖĞRENME’ dir.
3- Bu eğitimlere katılanlara DİLGEM Prof. Dr. Ahmet KONROT Dil Gelişim Merkezi onaylı her test için ayrı ayrı BAŞARI BELGESİ verilecektir.
4- Test materyalleri katılımcılara ÜCRETSİZ olarak verilecektir.
5- Eğitim kontenjanı 15 kişidir.
6- Katılımcılar süpervizyon tarihine kadar her test için 1 uygulama yapmak ve süpervizyona katılmak başarılı olmak zorundadırlar.
7- Katılımcılardan öğrenci olanlar öğrenci belgelerini, mezunlar ise diploma fotokopilerini eğitime gelirken getirmek zorundadırlar.
8- Ücret: 540 TL + % 18 KDV = 637 TL
9- Kayıt: Katılımcıların eğitim ücretinin en az yarısını aşağıdaki hesap numaralarından birine yatırmaları ve 0 216 463 74 74-75 numaralı telefonları arayarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Dileyen katılımcılar ad-soyadı, telefon numarası ve katıldıkları il-ilçe bilgilerini belirten bir maili [email protected] adresine mail atarak da kesin kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.
10- Dileyen katılımcılar yukarıdaki test eğitimlerinden bir ya da birkaçını seçerek sadece onlara katılabilirler. Bu durumda her test ücreti materyal dâhil 125 TL’dir.
11- Hesap Bilgileri:
Yapı Kredi Bankası
Hesap Sahibi: Kürşat ARIKMERT
Hesap No: 856 421 65
IBAN NO: TR490006701000000085642165
Türkiye İş Bankası
Hesap Sahibi: Kürşat ARIKMERT
Şube Kodu / Hesap No: 1192- 0081804
IBAN NO: TR610006400000111920081804