İrfan Kurtulmuş
Türkiye Orhan Pamuk 'un 2006 yılında Nobel Edebiyat ödülünü almasından 9 yıl sonra bilim dalında Prof.Dr.Aziz Sancar 'ın Nobel Kimya ödülünü almasıyla ikinci kez büyük bir gururu yaşadı. Amerika'da yaşayan Türk Prof. Dr. Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya ödülünü, dün akşam İsveç 'in başkenti Stockholm Konser Binasında düzenlenen görkemli bir törenle Kral Carl Gustav 'ın elinden aldı. Aziz Sancar salona diğer Nobel Ödülü alanlarla birlikte, İsveç Kralı Carl Gustav ve Kraliçe Silvia ile birlikte Prensesler ve Prenslerin yerlerine oturmasının ardından Mozart 'ın "Marsch i D-dur" parçası eşliğinde girdi.
Nobel Komitesi başkanı Carl Henrik Heldin'in açılış konuşmasıyla tören başladı. İsveçli Profesör Claes Gustavsson, Nobel Kimya ödülünü kazanan 3 bilim insanı Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich'i tanıtırken, "Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde "İsveç Kraliyet Bilimsel Akademisi tarafından ödüle layık görüldüklerini söyledi. Gustavsson, Aziz Sancar'ı takdim ederken "DNA onarımı" hakkındaki bilimsel çalışmasından ötürü dedikten sonra, Kral Carl Gustav 'dan 3 bilim insanına Nobel Kimya ödüllerini vermesini istedi.
Seçkin davet
Kral Gustav, önce Lindahl ardından Modrich ve son olarak da Türk Profesör Sancar'a ödülünü tebrik edip verdi. Törenin ardından, Stockholm Belediye Sarayında bulunan Mavi Salonda verilen akşam yemeğine, kraliyet ailesinin tüm bireyleri, İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile aralarında Türk kökenli Bakanlar Mehmet Kaplan ve İbrahim Baylan'la birlikte hükümet yetkilileriyle seçkin davetli topluluğu katıldı.
Prenses partner
Kral ve Kraliçenin oturduğu uzun şeref masasında oturan Prof. Sancar'ın, masadaki partneri Kral Carl Gustav'ın ablası Prenses Christina olurken, kralın partneri Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Japon bilimadamı Takaaki Kajita'nın eşi Michiko Kajita oldu. Nobel Komitesi başkanı Heldin, İsveç Kralı Carl Gustav şerefine herkese kadeh kaldırmasının ardından, kral ayağa kalkarak Nobel'in sahibi Alfred Nobel şerefine tüm davetlileri kadeh kaldırmaya davet etti.
Ödül töreni süresince, başkent Stockholm hava sahası ve bazı caddeler trafiğe kapatılırken, terör tehdidine karşı sıkı güvenlik önlemleri alındı. Tören başlamadan önce, konser binasının yakınında çıplak olan bir adamın gözaltına alındığı belirtildi.
Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar (solda), İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törende ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustav'ın elinden aldı.
Sancar: Kızların eğitimi önemli
Aziz Sancar yaptığı konuşmada, "Hükümetimizin bilime önem verdiğini duymak beni çok memnun etti. Çünkü bizi bir yerlere götürmek hem Türkiye hem de insanlık için önemlidir. Amerika'nın Almanya'nın ve İsveç'in yaptığı katkı gibi bizde insanlığa katkı yapmalıyız. Bu katkı bilim yaparak olur. İnşallah şimdi ki ve gelecek nesiller Türkiye'yi bu seviyeye ulaştırırlar. Son olarak şunu söylemek istiyorum ve burda bulunan basın mensuplarından bunu tüm Türkiye'ye duyurmalarını rica ediyorum. Özellikle kızlarımızın eğitimini istiyorum. Kızlarımızın eğitiminin ne kadar önemli olduğunu Amerika'da öğrendim. Zaten ABD öğrenmeye gerek yoktu. Ama onların eğitimi üzerinde durulmasını herkesten rica ediyorum umarım inşallah o da olur" dedi.
Ödül töreninde 'Filistin' mesajı
Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törenle Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Tunus Genel Sendikası, Tunus İnsan Hakları Örgütü, Tunus Hukukçular Birliği ile Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu'nun oluşturduğu komite, Arap Baharı sonrasında Tunus'ta demokrasinin yerleşmesi konusunda yaptığı katkılar nedeniyle ödüle layık görülmüştü.
Ödül töreninde konuşma yapan Tunus Genel Sendikası Başkanı Houcine Abassi, terörizmle savaş için Filistin devletinin kurulması gerektiği mesajını verdi. Abassi, "Dünya genelindeki sorunlu bölgeleri yok etmeyi hızlandırmalıyız, özellikle Filistin meselesini. Bu Filistinli insanlara kendi ülkeleri hakkında karar alma ve kendi devletlerini inşa etme hakkının verilmesiyle sağlanabilir" diye konuştu. Abbasi, dünyanın bir yandan barışçıl şekilde birlikte yaşam ve medeniyete büyük ihtiyaç duyduğunu, diğer taraftan da terörizme karşı savaşın kesin öncelik yapılması gerektiğini söyledi.
IŞİD'in saldırdığı müzede
Tunuslu örgütün aldığı madalyalar, Tunus'ta IŞİD'in terör saldırısı düzenlediği Bardo Müzesi'nin içinde sergilenmesi kararlaştırıldı. Abbasi, müzede sergilenecek ödüllerin terörizme karşı diyalog mesajı taşıyacağını ifade etti.
Ödül töreni açılışında konuşma yapan Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün, 21 politik partiyi bir araya getirerek siyasi çözüm konusunda ulusal diyaloğa yol açan katkılarını anlatarak dini partiler ile seküler partiler arasında işleyen işbirliğinin önemine dikkat çekti. Five, konuşması esnasında Martin Luther King'in "Karanlıkları karanlıklar kovamaz. Ancak aydınlık kovabilir. Nefret nefreti yok edemez. Nefreti ancak sevgi kovabilir" sözlerini hatırlattı.
DIŞ haberler SERVİSİ