Merhaba, bu başlıkta psikomotor alan hedeflerinden küçük kaslarını kullanarak belirli bir güç gerektiren hareketleri yapabilme hedefini incelemeye çalışacağım.
Küçük kaslarımız dikiş dikme, kapı açma kapama, yazı yazma, bilgisayar kullanma, yemek hazırlama vs. birçok alanda ihtiyaç duyduğumuz el ve parmak kaslarımızdır. Gelişmişlik düzeyleri ölçüsünde hayatımızı kolaylaştırmaya devam ederler. Fark etmesek de ellerimiz, parmaklarımız günün büyük bir bölümünde çalışırlar. Şimdi çok kullandığımız ince motor kaslarımızı geliştirmek için okul öncesi eğitim programında yer alan hedeflere ulaşmak için neler yapabiliriz, inceleyelim.
1.Nesneleri kopartır/yırtar.
*Yırtma yapıştırma çalışmaları
Sanat etkinliklerinde muhakkak yer edinen hedef alanlarından biri psiko motor alandır. Yırtma- yapıştırma-mozaik çalışmaları bu anlamda sıklıkla kullanılır.
*Poşet adamlar, poşet hayvanlar çalışılabilir. Forumumuzda ilgili başlık;
https://www.onceokuloncesi.com/pamuk-kuma-p-f243.html
*Kuyruğunu kopar oyunu oynanabilir;
Çöp torbasından kesilen şeritler kuyruk şeklinde çocukların arkalarına bağlanır. Bahçede veya geniş bir salonda çocuklar birbirlerini kovalar, kuyruklarını koparmaya çalışırlar. Kuyruğu sağlam kalan çocuk oyunu kazanır.
2. Nesneleri sıkar.
* Yoğurma maddeleri; Her çeşit oyun hamuru(ki zıplayanları da dahil), un- tuz seramikleri, çamur ve kil, kağıt hamuru ve talaş hamuru gibi değişik yoğurma malzemeleri ile yapılan çalışmaları kapsar.
* Ortam ve imkanlar ölçüsünde çocuklarla beraber kurabiye yapılabilir.
*Sert- yumuşak vb. farklı özelliklerde duyu oyuncakları da çocukların bu alanda gelişmelerine yardımcı olur.
*Kağıt yuvarlama- buruşturma çalışmaları da ince motor gelişimi destekler. Uzun şeritler halinde kesilmiş fon kartonlarını boyuna sıkıp buruşturarak ağaç dalı vs çalışılabilir.
*Meyveler sıkılarak meyve suları hazırlanabilir
3. Nesneleri çeker/ gerer.
*Önerilerinize açıktır
Bu alanda çalışma bulamadım
4. Malzemelere elleriyle şekil verir.
* Yine sanat etkinliklerinin tamamı bu hedef içinde değerlendirebilir.
Hamur çalışmalarında başta malzemeleri sıkan çocuklar zamanla elleriyle de çok değişik şekiller oluştururlar.
*Legolar, yapbozlar, tangramlar yeni ve değişik şekiller oluşturmalarına yardımcı olur.
5. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.
* Makas kullanılarak çalışılan tüm etkinlikler,
*Basit dikiş çalışmaları,
*Yoğurma malzemeleri çeşitli kalıplar, oklava, artık malzemeler; oyuncak parçaları-şişe, kalem kapağı vs. gibi araçlar kullanılarak şekillendirilebilir.
Kolaylıklar dilerim.