İçim neşeyle doldu. Sümbül sevdiğim çiçekler arasındadır.
Çocuklar da sadece sümbül yapmakla kalmamış, yaratıcılıklarını konuşturmuş. Bayıldım.
Bu etkinliğe ait planı da görebilir miyim?
Öncelikle beğenileriniz için teşekkür ederim öğretmenim.Aslında konumuz ilkbahar mevsiminde etrafımızda ki değişikliklerdi.Bahçemizde ilkbahar da ne gibi değişiklikler olmuş diye gözlem yapmak için çıkmıştık.Tabi baharın habercileri olan sümbüllerimiz rengarenk açmışlar ve çocukların dikkatini en çok onlar çekti.Çocuklar renklerini şekillerini kokularını inceledikten sonra öğretmenim bu çiçeklerin resmini yapalım mı sorusuyla doğaçlama ortaya çıktığı için bu etkinliğimin tam planı yok ama bugünkü planımı göndereyim.
YARIM GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Okul Adı : …………...
Tarih : 11/ 03 / 2015
Yaş Grubu (Ay) : 48-60 ay
Öğretmen Adı : ……………
Güne Başlama Zamanı
.fen ve doğa merkezine ilkbahar ile ilgili resimler koyulur.
Oyun Zamanı
Çocuklar kendi seçtikleri öğrenme merkezlerinde serbest oynarlar.
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“İlkbahar” İsimli Türkçe - Sanat Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
“Alt-Üst-Orta ” İsimli Müzik-Sanat- Okuma Yazmaya Hazırlık Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik Adı: İlkbahar
Etkinlik Türü: Türkçe- Sanat Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
Yaş Grubu: 48-60 Ay
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim:
Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.)
Kazanım 18. Zamanla ilgili kavramları açıklar. (Göstergeleri: Zaman ile ilgili kavramları anlamına uygun şekilde açıklar.
Dil Gelişimi:
Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar
Kazanım 8. Dinlediklerini/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinlediklerini/izlediklerini başkalarına anlatır.
Kazanım 10. Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyalleri açıklar. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.
Motor Gelişim:
Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri değişik malzemelerle bağlar. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser. Malzemeleri yapıştırır. Malzemeleri değişik şekillerde katlar. Malzemelere elleriyle şekil verir. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.
Öğrenme Süreci:
● Öğretmen sanat etkinliğinde masaya şönil, eva, makas, yeşil grafon kâğıdı, yapıştırıcı ve proje oyun hamurlarını masaya koyar. Şönil ve evaları kullanarak çiçek oluşturulup grapon kâğıtları ile çiçeğin zeminindeki otlar yapılır. Proje oyun hamuru ile yuvarlama ve damla tekniğini kullanarak kelebek yapılır, çiçeklerin üzerlerine yapıştırılır. Bitirilen çalışmalar sergilenir.
●Öğretmen diğer bir masaya büyük bir ağaç dalı koyar çocuklarla ağacın gövdesini oluşturmak için yeşil karton, makas ve yapıştırıcı verilir. Yeşil kartonlara çocukların elleinin izi çıkarılır çocuklar ellerinin izini kesip ağacın dallarına yapıştırırlar yapılan ağaç sınıfın uygun bir köşesinde sergilenir.
●Öğretmen çocuklar fen ve doğa merkezine yönlendirerek fen doğa merkezindeki resimleri kullanarak ilkbahar mevsiminde doğada görülen değişiklikler konusunda (hem güneş ısıtmaya başlar hem de yağmurlar yağar, ağaçlar çiçek açar, doğa yeşillenir vb.) sohbet başlatır.ilkbaharda çevremizdeki değişiklikler hakkında sohbet edildikten sonra “İlkbahar” konulu seçilen hikâye okunur.
İLKBAHAR GELDİ
İki küçük tavşan kardeş, Poni ve Moni o sabah erkenden uyandı. Güzel bir ilkbahar sabahıydı. Güneş yeni doğmuş, hava ısınmaya başlamıştı. Anneleri onlara güzel bir kahvaltı hazırlanmıştı. Günaydın anneciğim, dediler. Bugün hava ne kadar güzel değil mi? Anneleri: -Evet, yavrularım bugün hava çok güzel artık ilkbahar mevsimi başladı dedi. Baba tavşanda uyanmıştı. -Günaydın babacığım dediler. Ailece kahvaltılarını yaptılar. Kahvaltıları bitince biraz evde oynadılar. Poni ve Moni’nin canı sıkıldı. Annelerinden dışarıya çıkıp gezmek için izin istediler. Anneleri: -Tamam, gidebilirsiniz ama çok uzaklaşmayın ve geç kalmayın dedi. Poni ve Moni yeni yeşermiş çimenlerde hoplaya zıplaya gezmeye başladı. Kuşlar ve kelebekler etrafta uçuyorlar, çiçekten çiçeğe konuyorlardı. Rengârenk
kanatları olan güzel bir kelebek gördüler. -Merhaba güzel kelebek. Ne kadar güzel bir gün değil mi? Dediler. -Evet dedi kelebek. Havada çok güzel, bütün çiçekleri dolaşmak istiyorum, dedi uçtu gitti.
-Ben çok susadım dedi Poni. -Tamam dedi Moni. Yakında bir dere var oraya gidelim. Birden yanlarından bir kuş uçarak geçti ağacın dalına kondu. -Merhaba güzel kuş, ne kadar güzel bir gün değil mi? Dediler. -Evet, dedi küçük kuş, artık ilkbahar geldi, ağaçlar çiçek açtı, yaz gelince bu çiçekler meyve olacak, çok mutluyum dedi. Başka bir ağaca doğru uçtu. Poni ve Moni dereye gelmişlerdi. İki küçük tavşan kardeş su içerken birden bir balık çıktı dereden. -Merhaba dedi. -Merhaba, güzel balık dedi Poni ve Moni. Ne kadar güzel bir gün değil mi? -Evet, dedi küçük balık ama biraz sonra yağmur yağabilir. -Nereden biliyorsun? Diye sordu Poni ve Moni. -Gökyüzüne bakın dedi küçük balık. Yağmur bulutları geliyor. Tavşan kardeşler gökyüzüne baktıklarında koyu renkli bulutların olduğunu ve güneşinde bulutların arasında kaldığını gördüler. -Hemen dönelim dedi Moni. Hızlı hızlı zıplamaya başladılar. Ancak onlar daha yolun yarısına gelmeden yağmur başladı. İki küçük kardeş yağmur bitene kadar büyük bir ağacın altında gizlendiler. Neyse ki yağmur çok uzun sürmemişti. Üstelik güneşte bulutların arasından çıkmış, etrafı ısıtmaya başlamıştı. -Gökyüzüne bak dedi Moni. Gökkuşağı çıkmış! -Ne kadar güzel renkler dedi Poni. Poni ve Moni dönerken annelerine çiçek topladılar. İki kardeş, gün boyunca yaptıklarını annelerine anlattılar. Çok yorulmuşlardı. Akşam yemeğinden sonra hemen yataklarına yattılar.
-Bu gece, ay ne kadar büyük ve parlak dedi Moni. -Evet dedi Poni yıldızlar da çok güzel parlıyor. İki kardeş, gökyüzünü seyrederken uykuya daldılar. Mışıl mışıl uyudular.
Öykü sonunda, öğretmen çocuklara hikâye hakkında sorular çocukların duygu ve düşüncelerini sözle ifade edebilme fırsatı yaratılır. “Mevsimler “ parmak oyununu önce öğretmen söyler çocuklarla birlikte tekrar edilir
MEVSİMLER
İlkbahar da çiçek toplarım (Çiçek toplama ve koklama hareketi yapılır)
Ne güzel kokuyorlar
Yazın denizde yüzerim (Yüzme hareketi yapılır)
Cup cup cup cup …
Kışın karda kızakla kayarım (Kollarla kayma hareketi yapılır)
Hooooooop!
Sonbaharda bahçemize yapraklar dökülür. (Eller yere doğru sallanır)
Hepsini süpürür, tertemiz yaparım (Süpürme hareketi yapılır)
Materyaller:
İlkbaharı anlatan resimler, “İlkbahar” konulu seçilen hikâye, şönil, eva, makas, yeşil grafon kâğıdı, yapıştırıcı, ağaç dalı, yeşil karton ,proje oyun hamurları, parmak boyası
Sözcükler ve Kavramlar:
ilkbahar, mevsim
Değerlendirme:
İlkbahar mevsiminde doğa da görülen değişiklikler nelerdir?
İlkbahar çalışması için hangi malzemeleri kullandık?
Nelerin resmini yaptık?
Çiçekler en çok hangi mevsimde görülür?
Aile Katılımı:
Uyarlama: