Kelebeğin Yaşam Döngüsü
Bunu Biliyor Muydunuz?
Dişi Kelebekler yumurtalarının yakınında bıraktıkları bitki konusunda çok titizlerdir. Bu bitki, onların soyunun devamı bakımından faydalıdır. Yumurtalarını oraya, o bitkinin yakınına bırakırlar.
Yumurtalar açıldığı zaman, küçük, solucana benzeyen hayvancıklar çıkar. Tırtıllar birkaç kez deri değiştirirler. Bu arada hiç durmaksızın yerler. Çünkü aldıkları besin yalnızca büyümelerini sağlamaya yetmeyecek, kelebek oldukları zaman varlıklarını sürdürebilmeleri için depo da edilecektir.
Zamanla, alınan besin sayesinde kanatlar, emme boruları ve bacaklar oluşur. Belirli bir zaman geldiğinde, tırtıl değişme anının da geldiğini hisseder. Ve asılıp sarkacağı bir koza örer,baş aşağı asılır. Bu şekilde haftalarca ve hatta aylarca uykuda kalabilir.
Kabuğundan çıkınca bir kelebek gibi görünür lakin başlangıçta hemen uçamaz. Kanatlarının kuruyup yayılması, güçlenmesi için saatlerce bekler...
Faaliyetimize Dair:
Sadece el becerisini geliştirme yönünde değil; dünyayı paylaştığımız bir canlının yaşam döngüsüne dair bir fikir oluşturmayı da başardığı için hem eğitsel, hem eğlenceli vakit geçirmek için ideal bir çalışma
Arzu ettiğimiz renkte fon kağıdı
Suluboya
İspirtolu Boya Kalemi
Dal Parçaları (ince çöp halinde)
1 Mantı Makarna
1 Burgu Makarna
1 Kelebek Makarna
1 Mısır Tanesi
Ağaç ya da Çiçek Yaprakları
Evde varsa Yapay Çiçek
Yapıştırıcı
Önce Burgu makarnamızı sulu boyamızla yeşile boyuyoruz
Mantı makarnamızı arzu ettiğimiz bir renge boyuyoruz
Yine kelebek makarnamızı arzu ettiğimiz bir renkle boyuyoruz. Arzu edilirse kızımın yaptığı gibi üzerine koyu tonlar seçilerek benekler de yapılabilir.
Uzun ve kalınca bir şerit şeklinde kesilmiş renkli kartonumuzu ispirtolu boyamızla 4 eşit parçaya bölüyoruz. İlk kutucuğa çöp dallarımızdan birini ve uçlarına da yapraklarımızı yapıştırıyoruz. Yapraklardan birinin üzerine de mısır tanemizi yapıştırıyoruz
Bir önceki işlem gibi ikinci kutucuğumuza da çöp dalımızı ve uçlarına yapraklarımızı yapıştırıyoruz. Bu yapraklardan birinin üzerine de yeşil renkle boyadığımız burgu makarnamızı yapıştırıyoruz.
Üçüncü kutucukta biz farklı bir ağaç dalcığı tercih ettik, siz arzu ederseniz bir önceki yöntemle ağacınızı oluşturabilirsiniz. Ve bu ağaççığın üzerine de mantı makarnamızı yapıştırıyoruz.
Ve son kutucuğumuza mevsime göre ister doğadan tazesini, isterseniz evimizdeki yapay çiçeklerden seçtiğimizi yapıştırıyoruz. Bunun üstüne de kelebek makarnamızı yapıştırıyoruz.
Elinizdeki malzeme durumuna göre gökyüzünü mavi bulutlarla süsleyerek ya da çiçeklerin diplerini yeşillikler oluşturarak zenginleştirebilirsiniz.
alıntı