Hocalarım çember ve daire kavramının farkını nasıl anlatıyorsunuz. Okul öncesi için biraz soyut sanki ve çemberle ilgili anlaşılır çalışma örnekleriniz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.
aslında anlatılabilir. soyut sayılmaz öğretmenim. çemberin içi boştur, sadece çizgilerden oluşur. dolayısıyla çevresinden söz edilebilir ama alanı yoktur. ortası boşluk olarak kabul edilir. dairenin ise içi doludur; hem çevresi hem de alanı hesaplanabilir. böyle olunca karışık görünüyor fakat çocuklara örneklerle anlatılabilir. mesela simit bilezik çemberdir, bozuk para tencere kapağı dairedir.
bunlar daireye örnek:
bunlar da çembere..
Rabbim...
Benliğimin gururundan uzak eyle beni...
AMIN...
oyuncaklardan gösteriyorum önce içi dolu içi boş gibi görsellik çok önemlidir. sonra aklıma gelen sınıfta olmayan seylerin çember mi daire mi olduğunu soruyorum örnek; direksiyon çembermi dairemi düğme ç mi d mi yüzük ç mi d mi vs
tesadüfe bakın ki; geçen haftaki planımda bu konu vardı. resimleri de kullandık iyi oldu..planı ekliyorum, belki kullanırsınız..
Etkinlik Adı: Atatürk’ün Hayatı ve çember şekli
Etkinlik Türü: Sanat- Türkçe- Okuma- Yazmaya Hazırlık Bütünleştirilmiş Küçük ve Büyük Grup Etkinliği
Yaş Grubu: 48-66 ay
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim:
Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar
Kazanım 5. Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın şeklini söyler.
Kazanım 12. Geometrik şekilleri tanır. (Göstergeleri: Gösterilen geometrik şeklin ismini söyler. Geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Geometrik şekillere benzeyen nesneleri gösterir.)
Kazanım 21. Atatürk’ü tanır. (Göstergeleri: Atatürk’ün hayatıyla ilgili belli başlı olguları söyler. Atatürk’ün kişisel özelliklerini söyler.)
Dil Gelişimi:
Kazanım 5. Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 10. Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler
Motor Gelişim:
Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri yapıştırır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim:
Kazanım 4. Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini söyler. Başkalarının duygularının sonuçlarını söyler.)
Kazanım 11. Atatürk ile ilgili etkinliklerde sorumluluk alır. (Göstergeleri: Atatürk ile ilgili etkinliklere katılır. Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini farklı etkinliklerle ifade eder.)
Öğrenme Süreci:
●Öğretmen çocuklara sınıfta asılı olan daire ve çemberlere dikkat çekilip tanıtılır aralarındaki fark ile ilgili sohbet edilir. Masaya renkli kağıtlardan hazırlanmış irili ufaklı çember şekli ve Atatürk resimleri konulur çocuklardan Atatürk resminin etrafına bu çemberlerden çerçeve oluşturmaları istenir. Sonra çalışmalar panoya asılır. Öğretmen çocuklarla panonun önünde göz kontağı oluşturacak şekilde oturur. Sohbet ortamı yaratır. “Atatürk ün” hayatı kısaca öğretmen tarafından anlatılır.
●Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğdu annesinin adı Zübeyde Hanım babasının adı Ali Rıza Efendidir. Atatürk çalışkan bir öğreniciydi yurdunu ve milletini çok sevdiği için çok çalıştı, asker ve komutan oldu. Türk halkıyla birlikte yurdumuzu düşmanlardan kurtardı. Cumhuriyeti kurdu. Çocuklara bayramlar hediye etti. 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayında öldü. Şimdi Ankara’daki Anıtkabirde yatmaktadır. Ölse bile bizim kalbimizde o hala yaşamaktadır. Onu hiç unutmayacağız, her zaman saygıyla anıp onu çok seveceğiz der.
●Öğretmen çocuklara 10 Kasımda Atatürk’ün hayata gözlerini kapattığını ve bu yüzden her 10 Kasımda Atatürk’ü anma törenleri yapıldığını anlatarak yarınki anma programında nasıl durulacağı ve saygımızı ifade edeceğimiz belirtilir.
●Öğretmen, “Atatürk” şiirini söyler, çocukların da Atatürk için söylemelerini ister ve teşvik eder.
ATATÜRK
Her yıl 10 Kasım gelince,
Saatler dokuzu beş geçince.
İçimi hüzün kaplar,
Gözlerim yaşla dolar.
Yaşasaydın Atam sen, Ölmeseydin erkenden.
Gençler çok şeyler,
Öğrenirdi hep senden.
● Öğretmen, çocuklara Atatürk’ten neler öğrendik, Atatürk’ün bizler için yaptıkları ile ilgili konuşup ardından Atatürk’ünde bir zamanlar çocuk olduğu ve değişik oyunlar oynadığını söyler. ”Atatürk ve Kargalar” oyununu anlatır. (Bu dramayı yaptırmadan önce Atatürk’ün dayısının çiftlinde karga kovaladığı anlatılır.) Halının üzeri tarla olur. Bir çocuk Atatürk, diğerleri karga ve mısır olurlar. Atatürk uyuyunca, kargalar tarlaya gelip mısırları yemeye başlarlar. Mısırlar imdat imdat diye bağırınca, Atatürk uyanıp kargaları kovalar Hangi kargayı yakalarsa, o çocuk oyun dışı kalır. Bir çocuk kalana kadar oyun devam eder. Oyun çocukların isteğine göre tekrarlanır.
● Oyun sonunda öğretmen “Herkes karga olup masalara uçarak gidip, otursun.” Öğretmen kargalar ne yer ,kargalar simit yer mi?der ve çocuklara evlerinden getirdikleri simitleri dağıtarak simit’in şekli çocuklarla incelenip çember şekli pekiştirilir. arzu eden çocukların simitleri yemelerine fırsat verilir.
Materyaller:
Sarı elişi kâğıtları, çalışma yaprakları, boyalar, dal parçaları ya da pipetler, sarı renkli meyve resimleri olan kâğıtlar, boş resim kâğıtları, pastel boyalar
Sözcükler ve kavramlar:
Atatürk, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi, Anıtkabir, cumhuriyet, Selanik şehri, sarı
Değerlendirme:
Atatürk nerede ve kaç yılında doğdu?
Annesinin ve babasının adı nedir?
Atatürk’ün bizlere hediye ettiği bayramların adını biliyor musunuz?
Anıtkabir hangi ilimizdedir?
Aile Katılımı:
Uyarlama:
Rabbim...
Benliğimin gururundan uzak eyle beni...
AMIN...