1 rakamı:1 rakamı için pipetler kullanılabilir, pipetlerin uçları kıvrılır ve kocaman 1 rakamının içi süslenebilir çocuklarla. ardından büyükçe bir karton kutudan hazırlanan 1 kapılı, 1 pencereli, 1 çatılı, 1 bacalı evin içine girip, evin içinde bulunan büyükçe kartona 1 rakamı yazılabilr sırayla.
2 rakamı: 2 rakamına geçiş yapmadan önce sanat çalışmasında tavşan yaptırabilirsiniz. iki uzun kulağım bir fısıltıyı duyar şarkısını söyletirsiniz ardından. daha sonra okuma yazmaya hazırlığa geçtiğinizde 2 rakamını tanıtırsınız. 2 rakamının üst kısmı tavşanın kafası gibi düşünülebilir. yazarken zorlanıyorlar. yanlarına gidip yazıyorum ve yazarken tarif ediyorum: yuvarlak gibi yapıyoruz, aşağıya doğru iniyoooruuuz ve düz gidiyoruuuzz diye. yere kocaman bir iki rakamı yapıştırıp her çocuğun tek tek rakamın üstünden tavşan gibi zıplayarak geçmesini sağlayabilirsiniz. böylece rakamın görüntüsü zihinlerine yerleşir.
3 rakamı: üç rakamını kuşlara benzetiyorum ben. 3 tane kuş gökyüzünde uçuyor diyorum, uç uç kuş, üç kuş uç uç diyorum. çocuklardan üçer üçer gruplar yapıp uçuruyorum ve tahtaya ya da büyükçe bir kartona çizdiğim gökyüzüne 3 rakamını yazmalarını sağlıyorum. gökyüzü kuşlarla doluyor ;)
4 rakamı: 4 tekerlekli bir araba düşünün diyorum. bu araba yokuş aşağı geliyor geliyor, sonra düz geliyor, sonra da şuraya park ediyor (park etme yeri 4 rakamının küçük çizgisi, yokuş aşağı dediğim yer yukarıdan aşağı inen kısmı, düz gidiyor dediğim kısım ise soldan sağa dopru olan kısım) çocukların küçük arabalarını alıyorum ve çizdiğim büyük dört rakamının üstünde bu dediğimi sırayla yapmalarını istiyorum. özellkle erkek çocuklar 4 rakamını çok seviyor ;) hatırlayamadıklarında arabayı hatırla diyorum hemen buluyorlar.
5 rakamı: bu rakamı da çok seviyor çocuklar.çünkü 5 rakamı komik. 5 rakamının adını koca popolu keleş koydum. beeş, koca popolu keleş dedikçe hepsi gülüyor. 5 rakamının dümdüz saçları varmış (5 in üst kısmı), incecik bir boynu varmış (yukarıdan aşağı olan kısmı) veeee hiçbir yere sığmayan kocaman bir poposu varmış (en alt kısmı) daha sonra herkes sandalyesine oturmaya çalışan 5 rakamı oluyor ama popoları büyük olduğu için sığamıyor düşüyorlar. popları dans ederken, yürürken çarpışıyor, eğleniyorlar. ve en son masalara geçip çizgi tamamlamaya başlıyor ve popo kısmını yaparken gülerek yapıyorlar.
6 rakamı:sitede paylaşmıştım sanırım daha önce. 6 rakamları kocaman göbekli, eğilerek yürüyen dedelere benziyor. çocuklara sakal çiziyorum, göbeklerine minder koyuyorum ve altı kere altı, otuz altı tekerlemesini canlandırıyoruz.
7 rakamı: bunu da paylaşmıştım diye hatırlıyorum. 7 renkli gökkuşağı hikayesi canlandırıyoruz.
8 rakamı: gözlüğe benziyor. her çocuğa kartondan gözlük yapıp, müzik açıp yere çizilen büyük 8 rakamlarının üzerinden yürüme çalışması yapıyorum.
9 rakamı: heey kocaman kafalı dokuuzz, bugün evde yokuz diyerek parmaklarımı konuşturuyorum. çocuklarla halka oluyoruz. üzerinde 9 rakamının yazılı olduğu bir şapkayı müzik eşliğinde sırayla takma oyunu oynuyoruz. müzik durduğunda şapka kimin başında kalırsa o çocuk dairenin ortasına geçerek, dairenin ortasında yer alan kartona 9 rakamı yazmaya çalışıyor. oyun böylece sürüyor.
umarım yardımcı olabilmişimdir, hepsi kendi uydurduğum yöntemler, bir yanlışım varsa affola.
Ferda GÖKTÜRK İNCE