Hikâye Okumanın Önemi
Hikâye, olmuş ya da olabilecek olayları anlatan, insan yaşamından değişik kesitler sunan, bunu yere ve zamana bağlayarak yapan, olayları ve kişileri tek yönüyle ele alıp anlatan, romandan daha kısa yazılardır .
Türk Dili Edebiyatı Ansiklopedisinde(1981: 225) ise hikâye; "mensur, genellikle muhayyile mahsulü veya gerçek bir olaya dayanmasına rağmen süslenmiş, soyutlanmış ve dolayısıyla yazarın yeniden yorumladığı bir eser" olarak tanımlanmıştır.
Hikâye, tek bir olayın etrafını çeviren psikolojik tepkilerini anlatır; bu psikoloji realitesi romandakinden farklıdır. Hikâye, gerçek hayatın izlenimi duygusu verir.
Çağın (2007: 6)'da hikâyelerde anlatılan olayların gerçek ya da hayal mahsulü olabileceğini belirtir.
Hikâyeler, çocukların sınırlı hayat tecrübelerini zenginleştirir. Farklı insan tipleri üzerinde düşünmelerine imkân sağlar, geliştirmekte oldukları değer yargılarının daha açıklık kazanmasına yardımcı olur; böylece çocukların içinde yaşadıkları toplumsal ve kültürel ortama uymalarını büyük ölçüde kolaylaştırır. Okuma alışkanlığı ve zevkinin geliştirilmesinde, hikâyeler çocuklar için önem taşımaktadır.
Hikâye, anlaşılması son derece güç olan hayatın ve insanın içine adeta bir pencere açar. Günlük hayatta insanlar hayatı ve insanı dıştan görürler. Hikâyeciler bizlere eseri ile hayatın ve insanın ayrı bir yönünü gösterirler ve dış görünüşlerinin arkasındaki gerçekleri keşfederler.
Çocuklar kitap okudukları zaman yüksek düzeyde yaratıcı bir eylemle uğraşmaktadırlar. Okudukları bu hikâyeden tecrübe, duygu, estetik ve hayal geliştirebilecek yetenekler alırlar. Çocukta yaratıcı düşünceyi geliştireceksek; kitap resimlerine başvurulmalıdır. Çocuk, resimle ilgili yorumlar yaptığı zaman bu, çocuğun yaratıcı, farklı düşünmesini ortaya çıkarır.
Hikâyeler, çocukların ve yetişkinlerin yaşama farklı yönlerden bakmasını sağlayan, insanı tüm acılarıyla ve gerçeğiyle olduğu gibi tanımak, kabul etmek ve sevmek gerektiği mesajlarıyla yoğrulmuş çarpıcı niteliktedirler .
Hikâye ve romanlar okuma alışkanlığının kazandırılması için çok uygun eserlerdir. Çocuklar hikâye okumaya teşvik edilmeli, ders saatlerinde bile hikâyeler dağıtılmalıdır. Hikâyede kahramanlar ve değişik olaylar çocukların ilgisini çekmektedir. Bol bol okumak, çocukların kelime hazinelerini geliştirir. Onların düşüncelerini doğru ve düzgün bir şekilde ifade edebilmelerini sağlar. Bu onların düşüncelerini diğerlerine doğru ve etkili bir şekilde aktarmalarını kolaylaştırır .
Yukarıdaki tanımlardan da anlaşıldığı gibi, hikâyeler yaşanmış ya da tasarlanmış bir durumu kişileri ve çevresi sınırlı olarak hızlı bir şekilde ilerleterek anlatan çok kısa yazılardır.
Alıntı makale.