Etkinliğin Adı :Ritm tutalım
Amaç :Ritm kavramının gelişimi
Kelimelerdeki ritmi duyabilme.
Kullanılan Materyal :Ritm sopaları
Davul
Tahta kaşıklar
Tahta bloklar
Uygulama :Eğitimci çocukları daire şeklinde yere oturtur. “Çocuklar müzikle ellerimizi nasıl çırptığımızı hatırlıyorsunuz değil mi? Peki isimlerimiz için de ellerimizi çırpabileceğimizi biliyor musunuz? Şimdi beni iyi dinleyin,” der ve
A) Sıra ile çocukların her birinin ismi için el çırparak ritm tutar. Örneğin “Volkan” derken aynı anda 2 kez, (“Vol” hecesi için 1 ve “kan” hecesi için 1 kez,) “Berk” derken 1 kez, “Ayşegül derken 3 kez el çırpar.
B) Daha sonra her çocuktan sıra ile kendi ismi için el çırpmasını ister. Bu sırada hata yapan çocuklara model olarak onların hatalarını düzeltir. Her çocuk kendi ismi için ritm tuttuktan sonra eğitimci,
C) Sıra ile her çocuğun önce ismini söylemesini, sonra el çırparak söylemesini ister ve hep beraber el çırpılır. (bir çocuğun ismi için gruptaki tüm çocuklar ritm tutar)
Örneğin Berk: 1) önce ismini söyler
2)kendi ismini söylerken bir kez el çırpar
3)Hep beraber Berk için, ismi söylenirken 1 kez el çırpılır. Çocukların isimleri için ritm tutma etkinliği bittikten sonra eğitimci çocuklardan sınıfta bulunan herhangi bir şeyin ismini akıllarında tutmalarını ister. Sıra ile her çocuk kendi düşündüğü nesneyi önce söyler, sonra onun için ritm tutar. Sonra hep birlikte ritm tutulur. Daha sonra birer hayvan, yiyecek, meyve, eşya vb. isimler düşünmeleri istenir.
Çocuklar, kelimelerdeki ritmi başarıyla duyabildikleri zaman onlarla hep birlikte bir şarkı söylenir ve serbest olarak bu şarkı için istedikleri gibi ritm tutmaları istenir. Bu aşamada önemli olan şarkıya ritm aletleri veya elleri ile istedikleri gibi ritm tutarak eşlik etmeleridir. Her kelimedeki ritm yakalamaları beklenmemelidir. Çalışmalar ilerledikçe çocuklar ritmi daha iyi hissedebilecekler ve daha başarılı olacaklardır.