Projeye başlamadan önce almak istediğim kazanımları ve ulaşmak istediğim hedefleri belirledim. Sonra bu kazanım ve hedeflerle yapmak istediğim etkinlikleri düşündüm. Daha sonra tek bir araç olsun ki, projeye o ismi vereyim dedim Araç olarak mevsimine uygun, sağlıklı, mevsiminde olduğu için fiyatı da oldukça uygun olan Portakal meyvesini seçtim.
Etkinliklerimizdeki araç Portakal olacak.
Projedeki önemli bir nokta da, tüketim değil üretim ve geri dönüşüm olacaktı.
Kısacası fazla çöp çıkarmamak, elimizdekilerin kıymetini bilmek, çöp diye attıklarımızla neler yapılabiliri görmek. Kısacası doğayı korumak.
Bundan sonraki aşama da etkinlikleri uygulamak.
Aileleri de işin içine katmak istediğim için ilk etkinliğimiz evde Portakal reçeli yapmaktı. Reçellerle beraber aileler mis kokulu mutfakta, eğlenceli vakit geçirdiler.
Ortaya da ev yapımı, Harika bir kavanoz reçel çıktı. Yedim, oradan biliyorum İçinde sevgi vardı
Aileyi işin içine çektik
Sınıf etkinliklerimizde, sanat, matematik, fen ve okuma-yazmaya hazırlık etkinliklerini aldım. Bütünleştirilmiş sanat ve matematik etkinliğinde Turuncu tabaklarımıza kestiğimiz 10 portakal dilimini sırayla yapıştırdık. Keserken saydık, doğru yerlere yapıştırmaya çalıştık.
Kesme, yapıştırma, ritmik sayma, daire, turuncu
Bütünleştirilmiş sanat ve okuma-yazmaya hazırlık etkinliğimizde Portakallı oda kokusu hazırladık. Portakalların üzerindeki çizgilere karanfilleri takarak çizgi çalışması yaptık.
Küçük kas, el-göz koordinasyonu, odaklanma, sabır, çizgi çalışması, evlerimize ufak bir hediye
Sınıfta aile katılımı ile portakallı kek yaptık. Çocuklar portakalları sıktı ve rendeledi, tek tek yumurtaları, kaç bardak un-yağ kullanıldığını saydılar, Kek karışımını, içindeki malzemeleri öğrendiler.
Aile katılımı, küçük kas, Fen deneyi (her mutfak etkinliği bir Fen deneyidir)
Kekten kalan portakal kabukları ile kuş yemlikleri hazırlayıp ağaçlara astık. Yemliklerin içine yemleri kaşık ile aktarma yaparak doldurduk.
El-göz koordinasyonu, öz-bakım becerisi, odaklanma, hayvan-doğa sevgisi, geri dönüşüm
Etkinliklerimizi görselleştirmek için son bir sanat etkinliği yaptık. Hepimizin çok sevdiği baskı tekniği. Portakal baskısı yapmadan Portakal projesini bitiremezdik A3 kağıtlarını birleştirdim ve yere serdim. Rengarenk portakallı fonumuzu hazırladık. Etkinliklerde çektiğimiz fotoğrafları bu fonun üzerine yapıştırdık ve projemizi sergiledik.
Projenin ilk ayağı etkinlikleri uygulamaktı.
İkinci ayağı, hazırladığımız reçelleri, kekleri ve taze sıkılmış portakal sularını satmak.
Satış işlemini tabi ki çocuklar yapacak. Burada ki amacımız para kazanmak değil. Para, çocuklar için soyut ve anlamsız bir şeydir. Amacımız; matematik yapmak, hayatın içinde var olmak, sosyal etkileşime girmek, nezaket sözcüklerini kullanmak (buyurun, hoşgeldiniz, afiyet olsun, iyi günler gibi.), sabretmek...
Satış yapmak için standımızı ilkokul binasına kurduk. Hazırlıklarımızı yapıp, teneffüste öğrencileri bekledik ve satışımızı yaptık.
Sıktığımız portakal kabuklarından temizlik sirkesi hazırladık. İlerleyen günlerde çocuklar o sirke ile sınıf temizliği yapacaklar.
Ritmik sayma, toplama-çıkarma, sosyal gelişim, öz-bakım becerileri, geri dönüşüm
Projemizin üçüncü ayağı ise toplanan paralarla ne yapılacağı.
Toplanan paralar hep beraber sayılır, çocukların sınıf için istekleri sorulur, sınıfın ve öğrencilerin ihtiyaçları düşünülerek ne alınacağına karar verilir.
Üçüncü aşama daha sonlanmadı