Fahriye öğretmenim;
https://www.onceokuloncesi.com/emel-...lme-39391.html
Yukarıdaki linkte konu hakkında bir yazım var, bilmem hiç dikkatinizi çekti mi? okumanız yararlı olaaktır.
TÜRKÇE
· Dünyada her şeyin bir sesi olduğu açıklanır. Uzun bir EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE sesi ardından kısa ee-ee-ee sesi çıkartmaları için yönlendirilirler.
—Şimdi sesleri sembollerle gösterelim, denir. Tahtaya kare ve çizgiler çizilir. Kare ve çizgilere uygun ses örnekleri verilir. Çocuklar uzun ve kısa ‘’E’’ sesi çıkartarak ritim oluştururlar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
· Sınıfımızda ismi ‘’E’’ sesi ile başlayanların ayağa kalkmaları istenir. Ardından bedenlerinde ‘’E’’ sesi ile başlayan bir organlarının olup olmadığı sorulur. Bilemezlerse ‘’Kalemi onunla tutar, yemeğimizi onunla yeriz.’’ şeklinde ipucu verilir. Yemeğin yanında, bazen üzerine reçel sürerek yeriz, bilmecesine ‘’EKMEK’’ cevabını verirler. Ardından ‘’Ekmek’’ tekerlemesi söylenir.
EKMEK
Emzik emer bebecik,
Elma yer, Keremcik.
Elleri tombik tombik.
Ekmekler dilim dilim.
Evimizde var kilim.
Emel Özdemir
MÜZİK
· Ellerine kapakları alarak masalara geçerler. Önce elleri ile iki kez masaya vururlar sonra bir kez ellerini birbirine vururlar.
· Kapakları ellerine alırlar. Kapakla iki vuruş masaya, bir vuruş kapakları birbirine vurarak ritim oluştururlar.
· İki vuruş masaya, iki vuruş kapaklarla yaparlar. Çocukların ilgilerine göre ritim çalışmasına devam edilirken ‘’E’’ sesi de eklenebilir.
**ÇOCUKLARI ELLERİNİ YIKAMAYA GÖNDERİRKEN:
-İSMİ 'E'' İLE BAŞLAYANLAR SIRAYA GEÇEBİLİR /ELLERİNİ YIKAYABİLİR GİBİ YÖNERGELER VEREBİLİRSİNİZ.
SINIFTA İSMİ 'E'' İLE BAŞLAYAN BİR EŞYA BULMALARINI İSTEYEBİLİRSİNİZ. BİR ELMA RESMİ YA DA SINIFIN BİR KÖŞESİNE ''ELBİSE'' ASABİLİRSİNİZ.
BU İKİ HATA BOYUNCA BÖYLE DEVAM ETSİN.
SONRA ÇOCUKLAR SESLERİ NASIL ÖĞRENECEKLERİ HAKKINDA FİKİR EDİNECEKLER.
DAHA SONRA ''L''SESİNE GEÇEBİLİRSİNİZ.
OYUN-HAREKET-DRAMA
· “Evimize-Köyümüze” oyunu ile ısınma çalışması yapılır. Ardından “Hamur” oyunu oynanır.
HAMUR OYUNU: Günün nöbetçi çocuğu, halkanın ortasına geçerek istediği şekilde kımıldamadan oturur. O hamurdur. Halkada oturanlar sırayla tek hareketle hamura şekil verirler. (Ayağını farklı bir yere koyma gibi.) Hamur (oyuncu) değiştirilerek oyuna devam edilir. Bu defa hamura bir duygu anlatacak şekilde durma hareketleri yaptırmalarıistenir.
Son defa, iki kişi hamur olur. Bu hamurların birbirlerine karışması gerekmektedir. (Hamur olarak, iletişim kurma güçlüğü çeken çocuklar seçilmelidir.)
Sonuçta neler hissettikleri değerlendirilir. (Aldığı şekle göre duyduğu hoşnutsuzlukları belirtip, arkadaşının kendisine nasıl şekil verseydi daha rahat olacağını söyleyerek çözüm önerir.)
· “Sırası ile Söyle” oyunu beş kelime ile oynanır. Ev, el, elma, erik, lale kelimeleri ile oynanır. Sırası ile söylerler. ‘’E’’ sesi ile başlamayan kelimeyi söylerler. ‘’L‘’ sesi ile ilgili kelimeler bulunur. Bu kelimelerle (lale, lahana, limon, lamba, leylek) sırası ile söyle oyunu oynanır.
·
UMARIM BİR FİKİR VEREBİLMİŞİMDİR.